Nyheter

Redd for oppbluss

NAVN I NYHETENE: Varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), er bekymret for at korona-viruset skal blusse opp igjen. – Jeg er spent på hvordan det går og om vi klarer å unngå flere smittetopper, sier hun.

Hvem: Dagny Sunnanå Hausken (57)

Hva: Politiker for Senterpartiet og varaordfører i Stavanger kommune.

– Hvordan har det vært å være varaordfører de siste månedene? 
– Jeg har vært det siden oktober, og det har vært spennende og kjekt med nye oppgaver. Det er en helt annen setting med en så stor kommune, og jeg jobber på en annen måte enn da jeg var ordfører i Rennesøy. Jeg trives veldig godt i rollen som varaordfører, og ordføreren i Stavanger og jeg har et godt forhold og samarbeider godt. Det tror jeg er veldig viktig.

– Vi står midt i den verste krisen i nyere tid, og du har ikke vært varaordfører i Stavanger i ett år en gang. Hvordan har det vært å skulle ta avgjørelser på vegne av en hel storby i denne perioden?
– Jeg synes det er et stort ansvar, men jeg hadde et stort ansvar som ordfører i Rennesøy i åtte år også. Derfra fikk jeg nok mye ballast. I tillegg er jeg heldig som har mange gode folk rundt meg.

– De siste ukene har du vært fungerende ordfører. Har det vært en kjekk oppgave? 
– Ja, det har vært helt greit, men det er klart at det er litt spesielt nå som det er sommer. Det er ikke så mye som står på, så på et vis har jobben vært å ta ting som de kommer.

– Tilbake til koronapandemien. Hvordan synes du at innbyggerne har oppført seg?
– Jeg synes at folk har vært kjempegode helt siden samfunnet stengte ned 12. mars. Men, folk slapper mer av nå, og det er for så vidt naturlig. Vi må likevel hanke det hele inn igjen og innse at det ikke er over. Viruset kan blusse opp igjen nå som det kommer flere turister hit, så vi må fortsatt opprettholde enmeter-regelen.

– Er du bekymret for et oppbluss av viruset? 
– Jeg kjenner absolutt på det i og med at alt åpnes igjen, og vi vet at det kan skje. Så, ja, jeg er bekymret for det. Grensene åpner og folk fra utlandet kommer til byen, så jeg er spent på hvordan det går og om vi klarer å unngå flere smittetopper. Foreløpig er det enmeter-regelen som gjelder, og det nasjonale regelverket har vært diskutert. Man kan sitte skulder mot skulder på bussene, men ikke på konsert. Regelverket er ikke alltid logisk for folk, og det forstår jeg. Likevel skal vi alle forholde oss til dem.

– Mange har Norgesferie denne sommeren. Hva tenker du om at flere legger reisen innom denne regionen?
– Det synes jeg er veldig bra. Alle som baserer seg på turisme har slitt den siste perioden. Cruiseturistene er ikke i byen, og det merkes. Derfor er det godt at nordmenn kommer, og at grensene åpner igjen slik at vi kan få besøk av turister fra trygge land.

– Hvilken betydning har det for næringslivet i Stavanger?
– Det gir blant annet godt belegg på hotellene, og det er knallviktig for å holde arbeidsledigheten i Stavanger nede. Jeg synes det er veldig kjekt at turistene derfor fyller opp hoteller, campingplasser, museer, og alt annet byen har å tilby.

– Det nærmer seg ferie for deg også. Hva er planene? 
– Vi skal en tur på hytta på Gilja, være litt hjemme, og så skal jeg en tur til Lofoten med fylkestingsgruppen. Det er mulig vi tar oss en liten bilferie også, men det tar vi eventuelt på sparket. Vi er vant med Norgesferie, og vi synes det er veldig kjekt. Må innrømme at jeg håper det blir litt bedre vær enn hva det er nå. I tillegg skal jeg bruke ferien på å slappe av og være minst mulig på Facebook og i mail-innboksen. For meg er det virkelig ferie når man ikke trenger å sjekke slike ting hele tiden.

– Så, har vi disse faste spørsmålene våre, Dagny. Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg har vel egentlig ingen favorittbøker. Jeg leser mest krim for underholdningens del, og da går det en del i bøkene til Gunnar Staalesen.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å være sammen med venner og familie, og når de rundt meg har det bra.

– Hvem var din barndomshelt?
– Faren min. Han var en god far og en flink mann.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg er dårlig med duppeditter. Alt på data blir jeg frustrert av å bruke tid på å finne ut av, og tre fjernkontroller for å slå på TV er helt håpløst.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da koser jeg meg med et glass rødvin og peanøtter. Det blir nok litt av det i ferien.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Nedbygging av matjord.

– Er det noe du angrer på?
– Det er det helt sikkert, men jeg mener det er viktig å se framover.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Det må bli mannen min. Han ordner som regel alltid opp, og han hadde visst hvordan vi skulle kommet oss ut.

Mer fra Dagsavisen