Nyheter

Spenning i Stavangers kulturliv før ny behandling av avstandsreglene

I lokalt kulturliv er det spenning før Helsedirektoratet på ny behandler énmeterregelen på arrangementer.

Onsdag møttes representanter fra regjeringen og Helsedirektoratet med organisasjoner i kultursektoren om praktisering av énmeterregelen.

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å revurdere hvordan avstandsreglene praktiseres på teatre, kinoer og konsertsaler. Blant annet skal det vurderes om meteren skal beregnes fra nese til nese, som i Danmark, eller skulder til skulder, som er praksis i Norge nå.

Informasjonssjef Pernille Kaldestad på Rogaland Teater peker på at avgjørelsen vil ha stor betydning i Kannik.

– Vil bli svært glade

– Får vi mulighet til å plassere publikum på annethvert sete i et sjakkmønster, vil vi bli svært, svært glade, sier hun til RA.

Hovedscenen kan ta 353 personer, men avgrenses av 200 personersregelen. Skulder til skulder-prinsippet betyr at teaterets største scene nå kan ta maksimalt 127 publikummere. Teaterhallen kan nå bare ta 47 personer.

– Ved å kunne bruke annethvert sete vil vi kunne redusere et allerede stort økonomisk tap.

Kaldestad opplyser også at teateret arbeider med egne «kohortbilletter» der for eksempel en familie på fire kan sitte samlet på høstens oppsetning av «Brødrene Løvehjerte».

– Skal være trygge

Årets Maijazz, med program flyttet til mai 2021, erstattes av en oktoberfestival med eget, helnorsk program på Spor 5, Stavanger, fra 5. til 11. oktober. I tillegg blir det konserter ved Sola Strand Hotel.

– Vi tar utgangspunkt i dagens regelverk, men følger med framover. Uansett: Vi vil sikre at vi ikke bidrar til ytterligere spredning, og vil uansett ikke utnytte full kapasitet. Vi vil at publikum skal være trygge på oktoberkonsertene, sier festivalsjef Per Hasse Andersen.

– Vi regner med å selge totalt rundt 500 billetter i Spor 5 og rundt 400 på Sola. Til nå har vi solgt en del til konsertene med Arild Andersen og Kjartan Fløgstad, legger han til.

Andersen peker på at Maijazz bygger opp buffere mot hendelser som hotellstreiken i 2016 og årets covid-19-pandemi.

– Vi vil tape penger på oktoberarrangementet, men vi har en forpliktelse overfor vårt publikum, artistene og de som gir oss pengestøtte, sier han.

– Hyggeligere

Katrine Lilleland forteller at avgjørelsen vil bety mye også for kammermusikkfestivalen.

– Særlig for de mindre arrangementene, som kan romme 130–150 personer, der vi nå er nede på kanskje rundt 50, sier festivalsjefen.

– Vi vil være nøye med smittevern, par som kommer sammen kan sitte to og to. Det blir hyggeligere både for publikum og musikerne hvis folk i salen kan sitte litt tettere, sier hun.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet understreker at det ikke er aktuelt å gjøre meteren kortere.

– Nei. Alle fra kultursiden understreker at meteren er riktig og viktig. Spørsmålet er fra hvilket punkt. Skulder til skulder, eller nese til nese. Det er et viktig spørsmål, og det får våre fagfolk ta en vurdering av, sier hun til NTB.

Kinodirektøren: Veldig, veldig viktig

Kinodirektøren ber om rask énmeteravklaring.

– Det er veldig, veldig viktig med en løsning og en snarlig avklaring. Tolkningen av énmetersregelen kompliserer situasjonen for oss mye, spesielt for salg av billetter i de mindre salene, sier kinodirektør Håvard Erga i Odeon Kino Stavanger og Sandnes til RA.

Han peker på at i de salene som har 47, 58 og rundt 100 seter vil et salg av ett sete, for eksempel sete 3, nå gjøre det umulig å selge sete 1,2,4 og 5.

I et slik tilfelle vil én kinogjenger okkupere fem seter.

– Kinosetene er 90 til 95 cm brede. Vi ber ikke om oppheving av énmetersregelen, men at den gjelder fra hode til hode, ikke fra skulder til skulder, sier Erga, som opplyser at det ikke er fare for oppsigelser. I mars ble 67 av 70 ansatte i rundt 30 årsverk permittert etter nedstengningen. Odeon driver nå med minimumsbemanning.

– Passasjerer sitter nå ved siden av hverandre på busser, tog og fly. Det vi ber om er bare å ha ett, ikke to seter mellom kinopublikum, sier Erga.

LES OGSÅ: Kinobransjen med desperat bønn til Raja

Fakta: 

Maijazz og Kammermusikkfestivalen er blant dem som påvirkes av pandemien.

Årets Maijazz-program er flyttet til mai 2021, og erstattes av en oktoberfestival med eget, helnorsk program på Spor 5, Stavanger, fra 5. til 11. oktober. Det store navnet er Arild Andersen med sin nye supergruppe med Marius Neset, Helge Lien og Håkon Mjåset Johansen, samt Kjartan Fløgstad med band, Svein Olav Herstad Trio, Eple Trio, og Petter Wettres «Michael Brecker prosjekt».

I tillegg blir det konserter ved Sola Strand Hotel fredag 9. og lørdag 10. oktober, foreløpig er programmet her ennå ikke avklart.

Stavanger kammermusikkfestival, 4.–9. august, går som tilnærmet planlagt før festivalen, men det selges noe færre billetter enn før. Festivalsjefen Katrine Lilleland og de kunstneriske lederne Christian Ihle Hadland & Andreas Brantelid lover en pandemivennlig kammermusikkfestival med god plass mellom setene.

Mer fra Dagsavisen