Nyheter

E-sigaretter

DEBATT: Det er tobakksindustrien som har lansert og satset milliarder på reklame for denne nikotin-varianten for å lokke ungdom til å bli avhengige.

STOCKHOLM, SVERIGE 20160217.
En person røyker en e-sigarett.
Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Tone Bergli Joner. Forfatter av boken «Århundrets bedrag».

Åshild Bruun-Gundersen i Frp gir «moralister» i Helsedirektoratet skylden fordi det drøyer med å få kjøpt e-sigaretter i Norge (Dagsavisen 13.7.) Men e-sigaretter har nok mye mer å gjøre med helse enn moral, og er farligere enn hun aner.

Det er tobakksindustrien som har lansert og satset milliarder på reklame for denne nikotin-varianten for å lokke ungdom til å bli avhengige. De lanserer dem som trendy.

USA klarte å få røyketallene ned, men opplever nå en «nikotin-epidemi» blant unge e-sigarettbrukere, særlig hos dem som aldri har røykt vanlige sigaretter.

22 % av alle 10. klasseelever bruker nå e-sigaretter. I videregående økte antall unge amerikanske brukere fra 3,6 millioner i 2017 til 5 millioner i 2018.

E-sigaretter inneholder mer nikotin enn vanlige sigaretter, og gir sterkere avhengighet. Sjansene dobles for at de som prøver e-sigaretter vil bli vanlige røykere.

Kanskje er de mindre farlige enn vanlige sigaretter fordi man unngår forbrenningsprodukter som blåsyre og kullos. Men en rekke studier fra 2018 viser høyere risiko for hjerteinfarkt, slag og kreft hos e-sigarettbrukere (Påvist blant annet i en studie fra American Stroke Association).

Mer fra: Nyheter