Nyheter

Slik blir årets Gladmat

Årets Gladmat blir litt annerledes enn vanlig. Det blir fortsatt Gladmatretten, Kokepunktet og matkurs, men uten folkefest og utstillere i Vågen.

– Vanligvis hadde vi hatt tilhold i sentrum og startet riggingen i morgen. Alt blir annerledes i år. Samtidig gleder jeg meg til alt som skal skje, at folk kjøper billetter til arrangementene og tagger hverandre på Facebook. Det virker som vi har klart å opprettholde noe av begeistringen, men det er jo ingen tvil om at vi helst ville hatt Gladmat som vanlig. Men vi er enormt glade for at vi skal være til stede og at det er så mye positivitet, sier daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde.

For årets Gladmat blir litt annerledes. Det blir ingen folkefest eller utstillere i vågen i år. I stedet, på grunn av korona og restriksjoner, flyttes festivalen ut av Vågen og inn i restauranter, skjermer og hodetelefoner.

– Målet vårt er det samme – å være en møteplass for produsenter, restauranter og matinteresserte. Noen av stikkordene for Gladmatfestivalen 2020 er restaurantbesøk, digitale løsninger, matkurs og ta med-mat. En stor matfest der ikke alle er på samme sted, sier Skjelde.

LES OGSÅ: Vil ha småbåtene tilbake i Vågen (+)

Digitalt kokkekurs

I år blir den faglige konferansen Kokepunktet laget som podkast og barna inviteres til digitalt kokkekurs.

– Men hvordan løser dette seg økonomisk? Det kan vel ikke være mye penger å hente i en podkast? 

– Nei, vi mister jo en del av vår økonomi og omsetning, men heldigvis har vi gode offentlige og private samarbeidspartnere. Salg og stands er den største inntektskilden under festivalen, men det faller jo helt bort i år. Jeg synes uansett det er utrolig kjekt å kunne gjennomføre, om enn digitalt. Det hadde vi ikke klart uten samarbeidspartnerne våre, sier Skjelde til RA.

Nytt av året er «Gladmatløyper», som blir en slags pub-til-pub, bare med restauranter. Her blir man tatt med av Guidecompaniet fra restaurant til restaurant hvor man kan spise årets Gladmatrett på de ulike stedene. En plass i Gladmatløypa må bookes på forhånd, og det er kun plass til 20 stykker i samme gruppe.

– Gladmatløype er noe vi har tenkt på før, men som aldri har blitt noe av. Nå blir det endelig gjennomført, og responsen har vært veldig god, sier Skjelde.

LES OGSÅ: Vil ha statue av Hans Petter Hansen (+)

Omfanget blir mindre

I tillegg inviteres det også til «Den store kjøkkenfesten» hvor komiker Christian Eriksen har med seg kokker, artister og matglade folk i en digital serie. Det slippes én episode hver dag gjennom Gladmat-uken, hvor det blir tips, triks og oppskrifter.

– Har det vært aktuelt for dere å avlyse? 

– Nei, vi tenkte tvert imot at vi ville se hva vi kunne gjøre og hvordan vi kunne gjøre det ut ifra retningslinjene. Vi har jobbet med de nye planene siden mars. Mye er forkastet, men nå har vi landet på noe vi er fornøyd med, sier Skjelde.

– Det er bra det blir arrangement, men handler ikke Gladmat mye om det fysiske? Om å smake på mat og treffe folk i Vågen?

– Jo. Det er jo Norges største matfestival og et viktig treffpunkt. Så det er klart at omfanget blir mindre. Samtidig er det som sagt elementer av det samme, men uten folkefesten og 150 utstillere i Vågen, sier Skjelde.

Selv om utstillerne ikke blir å se i Vågen vil det likevel bli et Gladmattorg på Torget, med 25 ulike lokale produsenter.

– Gladmat er en utrolig publikumsfestival, men alle vet jo hvordan situasjonen er i år. Jeg er bare glad vi kan gjøre noe som er med på å opprettholde disse dagene som et viktig møtepunkt. Servicenæringen jobber knallhardt for å følge råd og retningslinjer, og jeg oppfordrer alle i publikum til å gjøre det samme.

Mer fra Dagsavisen