Nyheter

Høy prioritet av voldssaker

Sør-Vest politidistrikt sier de prioriterer saker med psykisk vold i nære relasjoner like mye som fysisk vold.

Etter at Mette Vabø (V) etterlyste mer kompetanse fra politiet i saker som omhandler psykisk vold, har politiet uttalt seg om saken.

– Vi tar slike saker svært alvorlig. Psykisk vold er like høyt prioritert som fysisk vold. Vår erfaring er at den psykiske volden er mer krevende å bevise i retten enn fysisk vold, sier leder for Felles enhet for kriminalitetsforebygging i Sør-Vest politidistrikt, Grete Winge.

– Den psykiske volden pågår ofte over lang tid uten at politiet har blitt kontaktet. Gjennom etterforskning søker vi å avdekke voldsregimet, og danne oss et helhetsbilde i saken, sier Winge.

LES OGSÅ: Mennesker bak gitter og murer

Spesialistkompetanse

I Sør-Vest politidistrikt har hver driftsenhet pekt ut etterforskere som har ansvar for etterforskning av familievoldssaker. Det er tilsvarende pekt ut faste politiadvokater. Felles enhet for kriminalitetsforebygging innehar spesialistkompetanse innen vold i nære relasjoner, og har egen familivoldskoordinator, SARA koordinator (partnervold) og mangfoldskoordinator (æresrelatert vold).

–  I tillegg har vi et Støttesenter for kriminalitetsutsatte som skal sikre en bedre ivaretakelse av kriminalitetsutsatte behov, og bidra til at de i større grad klarer å stå gjennom hele straffesaksprosessen fra anmeldelse til rettskraftig dom, sier Winge.

I partnervoldssaker brukes noe som kalles SARA, et risikovurderingsverktøy og sjekkliste med 15 punkter. Gjennom dette verktøyet identifiserer de sannsynligheten for at det skal forekomme ny vold, og sannsynligheten for at volden kan være alvorlig eller dødelig.

– Vi har en systematisk og målrettet tilnærming for å risikovurdere alle partnervoldsaker, og spesialister som koordinerer det forebyggende arbeidet mot familievold og æresrelatert vold. Det god samhandling mellom felles enhet for kriminalitetsforebygging, tverretatlige samarbeidspartnere og de lokale tjenesteenheter i politidistriktet. Politiets hovedstrategi er forebygging, vi skal være i forkant av krimialiteten, sier Winge.

LES OGSÅ: Fem sjåfører fikk kjøreforbud

Vil ha mer dialog

Jannice Stav, psykologspesialist i Stiftelsen Alternativ til vold, sier at de har jevnlig kontakt med SARA-koordinator, men sjelden med dem som jobber med etterforskning.

– Mange opplever for eksempel brudd på besøksforbud. Vi vet ikke hvordan politiet jobber med dette og ønsker mer dialog i slike saker, sier hun.

Winge sier til RA at å bryte et besøksforbud er straffbart og etterforskes av politiet.

Mer fra Dagsavisen