Nyheter

– Unge er mer utsatt for hets

NAVN I NYHETENE: Leder for Ungdommenes ytringsfrihetsråd, Nancy Herz, kunne stått fast i heisen med en egyptisk feminist.

Hvem: Nancy Herz (24)

Hva: Forfatter, foredragsholder og menneskerettighetsforkjemper. Nylig valgt som leder for Ungdommenes ytringsfrihetsråd.

– Du er valgt til å lede Ungdommenes ytringsfrihetsråd. Hva er grunnen til at du sa ja til dette?

– Jeg sa ja til å lede Ungdommens ytringsfrihetsråd fordi ytringsfrihet står mitt hjerte nærmest. Noen vil kanskje spørre hvorfor vi skal diskutere dette i Norge når vi har det så bra sammenlignet med andre deler av verden. Det er riktig at man ikke blir dømt til døden for å bruke stemmen her, men vi vet likevel at det finnes begrensninger som gjør at noen deltar i større grad enn andre og at hets og sjikane skremmer folk vekk fra å delta.

– Hva har gjort mest inntrykk på deg i samfunnsdebatten? 

– Å se nye stemmer ta til orde i samfunnsdebatten, og å få støttemeldinger fra uventet hold. Det betyr mye når det stormer som verst.

– Hvorfor trenger vi et ungdomsråd for ytringsfrihet?

– Vi trenger et ungdomsråd fordi unge deltar sjeldnere i samfunnsdebatten, og kvier seg for å bruke stemmen sin. Jeg tror også at unge er mer utsatt for hets. Samtidig vet vi at unge i dag er veldig engasjerte og jeg vil være med å skape et rom for unge stemmer!

– Rådet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk PEN og Fritt Ord. Hva håper dere å få ut av et slikt prosjekt?

– Jeg håper at vi finner ut av både utfordringer og løsninger for samfunnsdebatten slik at vi kan bidra til å skape et mer åpent og romslig ordskifte. Jeg håper vi sammen i Ungdommens ytringsfrihetsråd klarer å bidra til å løfte fram unge stemmer som tidligere ikke har blitt hørt i mediene.

– Hva er ditt beste minne i karrieren?

– Mitt beste minne så langt må være boklansering for boken vår «Skamløs». Det var surrealistisk og veldig stas å ha skrevet en bok. Responsen senere har vært overveldende! Det var også fint å møte en mangfoldig kvinnegruppe i Frankfurt i fjor og snakke om skam og æreskultur sammen med dem.

– Hva er ambisjonen og drømmen for de neste årene?

– Å få muligheten til å fortsette å jobbe med saker som engasjerer meg i årene som kommer! Det er den viktigste ambisjonen, alt annet er bonus.

LES OGSÅ: Her vil Rogaland Teater bygge 

– Nå har Norge nettopp fått en plass i Sikkerhetsrådet. Hvilken sak hadde du kjempet for, dersom du var utenriksminister i dag?

– Å evakuere barna fra Moria!

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Mange bøker har betydd noe for meg! Jeg elsker å lese og leser både sakprosa og skjønnlitteratur. Hvis jeg må trekke fram noen fra nyere tid er det «So You Want to Talk About Race» og «Men du ser ikke syk ut» som jeg lærte mye av å lese.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å tilbringe en sommerdag med fint vær og god mat sammen med kjæresten min.

– Hvem var din barndomshelt?

– Harry Potter!

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg syns det var veldig vanskelig å svare på denne spalten? Jeg må tenke en del før jeg bestemmer meg for noe, men når jeg først har tatt et valg står jeg ved det.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Bestiller takeaway og ser på Netflix samtidig alene i sofaen. Det er luksus.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er mye jeg ville gått i demonstrasjonstog mot!

– Er det noe du angrer på?

– Ikke egentlig. Tenker at alt har ført meg til der jeg er i dag, og det er jeg glad for.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det er mange, men kanskje den egyptiske feministen Mona Eltahawy. Hun har skrevet en av de første feministiske bøkene jeg leste «Jomfruhinner og hijab – hvorfor Midtøsten trenger en kjønnsrevolusjon», og jeg syns hun er superkul! Hun klarer å sette ord på mange av opplevelsene jeg og andre har hatt på en veldig bra og tydelig måte.

Mer fra Dagsavisen