Nyheter

Her vil Rogaland Teater bygge

Fylkeskommunen trenger mer plass, og ser nå på restaurering, salg og nybygg. Rogaland Teater gransker om tomten rett over Musegata kan bli teaterbygning.

Prosjektleder Thomas Bendiksen i Sceneskifte, som arbeider for nytt teaterbygg, forteller at Rogaland Teaters initiativ kommer fordi fylkeskommunen også ser på ulike muligheter for utvikling av fylkeshuseiendommen.

Teateret har bedt arkitektene Helen & Hard lage en mulighetsstudie i Kannikparken, nordøst for fylkesadministrasjonens bygning, i skråningen med trær, rododendronbusker og gangsti ned mot undergangen.

– Området har et fotavtrykk som er like stort som dagens teaterbygning, så mulighetene er store, sier Bendiksen til RA.

Museum Stavanger og Rogaland Teater trenger mer plass.

– Teateret trenger både en totalrehabilitering og større arealer. Nå må vi se på nye muligheter. Utredningen vil være et ledd i den store vurderingen av hva som skal skje i området totalt sett, et arbeid Stavanger kommune har påtatt seg et pådriveransvar for, sier Bendiksen.

LES OGSÅ: I dag åpnet den nye skateparken i Sandnes– se bildeserie (+)

Trenger større plass

Fylkeskommunens mulighetsstudie skal behandles på ny i høst. Teateret har bestilt sitt skisseprosjekt til 15. august.

– I fjor gjennomførte vi i Helen & Hard en større mulighetsstudie for Museum Stavanger og Rogaland Teater. En av konklusjonene var at det vil være bra med gjenbruk av eksisterende bygninger, men at arealbehovet til museet og teateret er så stort at vi anbefalte å se også på de omkringliggende tomtene, sier arkitekt Ane S. Dahl.

En av oppgavene er å se på hvordan grøntområder og siktlinjer kan tilpasses nye bygninger.

LES OGSÅ: – Vi må ta torget tilbake (+)

– Kan romme stort volum

– Området vi skal se på er stort, og med muligheter til å bygge i flere høyder, det kan romme et stort volum. Vi må se på hvordan vi kan opprettholde gang- og siktforbindelser. Det som vil være viktig, er å finne et grep som knytter tomtearealet til byen, opprettholder siktlinjer og beholder de gamle bygningenes synlighet i bybildet, blant annet fra Breiavatnet, sier Dahl.

Oppgaven er utfordrende.

– Teateret har også spesielle og komplekse logistikkutfordringer, og her vil teaterbygninger kunne bli liggende på begge sider av Muségata. Vi har ikke kommet så langt som å se på om underganger eller arkade er aktuelle løsninger. Her spiller også kommunaltekniske forhold inn, sier Dahl.

LES OGSÅ: Look to Sandnes!

Chesak: – Spennende

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) ser positivt på Rogaland Teaters initiativ.
– Dette høres spennende ut. Det som er viktig er at Rogaland Teaters tanker og planer samkjøres opp mot Rogaland fylkeskommunes egen mulighetsstudie. Teaterets arbeid har god timing. Dette er tiden for utredninger, sier Chesak til RA.

Fakta: 

Fylkeskommunen har fått økt behov for kontorarbeidsplasser til rundt 550, etter å ha overtatt ansvar for fylkesveiene.

3. mars 2020 vedtok fylkestinget å utarbeide del 2 av en mulighetsstudie for økt utnyttelse og utvikling av fylkeshuseiendommen, også deling og salg av tomteareal, salg av hele eller deler av eiendommen og offentlig-privat samarbeid. Den skal ses i sammenheng med Akropolis-visjonen.

Alternative lokaler, bygge nytt eller kjøpe, vurderes.

2. juni vedtok fylkesutvalget enstemmig å gå videre med et samarbeid med Stavanger kommune.

Fylkeskommunen, UiS og Stavanger kommune har gjennomført møter om utvidelse ved Arkeologisk museum for å diskutere mulige bidrag og synergier, og det arbeides videre med kapasitetsanalyse for fylkeseiendommen.

Ny sak skal legges fram for behandling høsten 2020.

25. juni startet arkitektene Helen & Hard en ny mulighetsstudie på vegne av Rogaland Teater, for å se på muligheter for ny teaterbygning nordøst for fylkeshuset.

Skissen leveres 15. august.

Mer fra Dagsavisen