Nyheter

Stavanger- og Sandnes-kinoene presset, «Knerten» kan gi bedring

Gap mellom setene og utsatte premierer presser økonomien i kinoene. Nå kan «Knerten» gi bedring.

– Situasjonen hos oss er, som ellers i Kino-Norge, en tragedie akkurat nå. Vi sliter, sier film- og informasjonssjef Stig M. Pedersen i Odeon Kino Stavanger og Sandnes til RA.

I helgen hadde familiefilmen «Knerten og Sjøormen» premiere, og den har ordinær premiere fredag 3. juli.

– Hvis vi bare blir «velsignet» med dårlig vær i sommer, kan «Knerten» bidra til bedre tall, sier Pedersen.

Myndighetene nye smittevernregler fører nå til at det må være to ledige seter mellom de ulike kjøperne.

– Vi praktiserer systemet slik at hvis fire kjøper sammen, sitter de ved siden av hverandre. Før kunne vi ha ett sete mellom, men vi må nå ha to seter på hver rad mellom ulike grupper. Det betyr at det blir stående mange ubrukte seter, sier Pedersen.

Odeon hadde satt sin lit til juli og august, men nå er USA-lanseringen og dermed norgespremieren av «Tenet» (Christopher Nolan) utsatt til 12. august.

– Vi fikk også nettopp melding om at «Børning 3» er utsatt til september. Vi har nok av kvalitetsfilmer på plakaten i sommer, men ingen store kommersielle filmer, sier Pedersen.

Bransjeorganisasjonen Film & Kino mener at dagens krav om en meters avstand målt fra skulder til skulder kan være drepen for Kino-Norge. Dette kan gi ytterligere utsettelser for populære filmtitler, med store konsekvenser for kinobesøket.

Film & Kino fortviler over konsekvensene for Kino-Norge.

– Vi har respekt for helsemyndigheter og deres kompetanse – samt de oppgaver og ansvar de har. Samtidig er det slik at dersom det nye kravet fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) blir stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen. Dette er en uholdbar situasjon. Jeg er svært bekymret for økonomien til norske kinoselskaper, sier Jøren Stensland i Film & Kino.

– Kinoene har tatt en enorm belastning i forhold til Covid-19. Med dagens regelverk er det stor sannsynlighet for at enda flere populære filmtitler vil avvente premierer. Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg, legger han til.

Utfordrer regelverket

Raja utfordres om regelverket.

Norske Filmdistributørers Forening, Produsentforeningen Virke og Film & Kino har sendt et brev til kulturminister Abid Raja, og viser til at Film & Kino med støtte fra Folkehelseinstituttet (FHI) har lagt opp til en bransjestand på én meter mellom publikummere, målt fra hode til hode, noe som ga anledning til å selge annethvert sete.

18. juni fikk Film & Kino beskjed fra Kulturdepartementet om at FHI har gitt en ny beskjed, der de tolker, basert på en beskjed fra Helse- og Omsorgsdirektoratet (HOD), en-meters-regelen til å gjelde fra skulder til skulder.

Kinoene tar smittevern på alvor, nå trenger vi bare at regjeringen gir en mer vettug fortolkning av en-meters-regelen, sier Åse Kringstad, leder i Virke Produsentforeningen.

«Fullstendig absurd»

FHI har tidligere klart formidlet at avstanden på en meter skal beregnes fra hode til hode, dvs. midten av setet, siden det i første rekke er dråpesmitte det er snakk om, framholder Stensland.

– Dette har kinoene lojalt fulgt opp og nedlagt et betydelig arbeid i å konfigurere billettsalget i salene tilpasset dette. Selv i de nye retningslinjene der det sies at det bør være en meter mellom, presiseres det at det viktigste er fra ansikt til ansikt. Begrunnelsen for at det bør beregnes en meter fra skulder til skulder er at man kan «lene seg mot armlenet eller snu seg mot personen ved siden av». Dette er en syltynn argumentasjon. Fullstendig absurd blir denne måten å beregne på når vi vet at flyselskapene får selge alle seter ombord på flyene, der folk sitter arm i arm og skulder ved skulder, mens kinoene har et sete mellom hver publikummer, mener Stensland.

Mer fra Dagsavisen