Nyheter

Gladmat med en vri

NAVN I NYHETENE: Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, synes det er synd årets matfestival ikke kan arrangeres som vanlig. Likevel er hun glad de kan tilby noe til publikum.

Hvem: Maren Skjelde (43)
Hva: Dalig leder i Gladmat

– Hvordan forbereder du deg til årets Gladmat?
Vi forbereder oss så godt vi kan til årets Gladmat, på vår vanlige måte, egentlig. Samtidig er det jo riktig å si at innholdet er annerledes og nytt, og at situasjonen har gjort det litt vanskeligere å planlegge. Men nå begynner ting å falle på plass, og takket være super stab og partnere blir det en kjekk Gladmat også i år.

– På grunn av korona blir det jo en ganske annerledes festival dette året. Hva blir den største utfordringen, tror du?
– Utfordringen så langt har vært at retningslinjer har forandret seg og at ting har vært usikkert. Vi samarbeider godt og tett med partnere og kommunen, og nå har vi landet på et innhold som er gjennomførbart i henhold til smittevern.

– Hva gjør du for å skape en mest mulig vellykket festival?
– Samarbeider godt med Stavanger kommune og smittevernkontoret, sørger for å jobbe med de beste folkene og ha de beste samarbeidspartnerne.

– Hvordan vil du sørge for at folk opprettholder smittevernreglene?
– Gladmat er ansvarlig for to aktiviteter i sentrum – Gladmattorget med lokale matprodusenter på Torget og Gladmatløypene. Alle må bestille plass på Gladmatløypa for å være med, og vi går i grupper på maks 20 personer. Vi følger med andre ord de reglene som gjelder, og har en plan som er godkjent av Stavanger kommune.

– Er det noe du gruer eller gru-gleder deg til?
– Jeg må si at det er svært synd at vi ikke kan arrangere Gladmat som vanlig, selv om jo alle forstår at det er slik. Vi vet hvor viktig arrangementet er for både samarbeidspartnere, utstillere og publikum. Samtidig er jeg glad for at vi kan tilby noe til publikum – både fysisk med Gladmatløypa og ikke minst digitalt. Det siste er jeg svært spent på, og jeg gleder meg til å se resultatet av det vi har gjort så langt. Vi er heldige som har så god støtte av samarbeidspartnerne våre.

– Hva anbefaler du folk flest å prøve ut på Gladmaten i år?
– Jeg synes absolutt at voksne skal samle barna og bli med på matkurset Glade Småkokker hver dag under Gladmat (klokken 12). Det foregår på Facebook, og du får beskjed i forkant hva du trenger av råvarer og utstyr. I tillegg blir Gladmatløypene en superfin måte å besøke restaurantene på – du får til og med mathistorie og byhistorie på kjøpet. Jeg vil også anbefale folk og handle med seg hjem fantastisk lokalmat fra Torget, og blir med på skattejakt etter matskatter. Og ja, vi skal virkelig ikke glemme restaurantene som skal ha sine tradisjonelle arrangement.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg hadde en utrolig fin leseropplevelse med «Ringenes Herre», da vi som 19- åringer gikk fjelltur i Nepal, i samme området som visstnok Tolkien hadde bodd i. Alt var nytt og spennende, naturen var helt syk, og jeg synes jeg kunne kjenne igjen naturbeskrivelsene i boken der jeg gikk og dagdrømte.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Mye og lite, alt etter humør. Folk og natur.

– Hvem var din barndomshelt?
– Vi var en tegneserielesende familie. Hver tirsdag fikk vi lese til middag, for da var det ferske blader. Jeg ville selvsagt være Månestråle og Modesty.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Kjøper enda et par joggesko.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har aldri gått i demonstrasjonstog, og det er jo litt flaut. Jeg tror ikke at det er manglende engasjement, jeg synes jeg leser og bryr meg om ting. Men jeg er ikke så god til å mene ting høyt og sterkt blant folk jeg ikke kjenner. En tommel-opp på Facebook får holde, liksom.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Han som laget podkasten Dolly Parton's America. Altså så fin radiostemme, jeg kunne glatt hørt alle episodene om igjen.

Mer fra Dagsavisen