Nyheter

Vil gi skoleelever tilgang på egne Chromebooker

Politikerne er enige om at elevene i Stavangerskolen bør ha hver sin Chromebook, men uenige om hvorvidt de skal ha muligheten til å ta dem med hjem.

I går hadde utvalg for oppvekst og utdanning sitt siste møte før sommeren. Politikerne behandlet blant annet saken om bruk av Chromebook blant elever på 1. – 4. trinn i Stavangerskolen.

Utvalgsleder Eirik Faret Sakariassen (SV) fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av SV, Ap, MDG, og FNB; «Det gjøres en gjennomgang av positive og negative effekter ved utdeling av Chromebook til alle elever i grunnskolen, hvor det særlig vurderes effekten av at elever i småtrinnet (1.-4. klasse) disponerer egen Chromebook. Det er ønskelig med samarbeid med relevante fagmiljøer om en slik undersøkelse.»

– Dette er en viktig sak for samarbeidspartiene og er en sak som er oppe på bakgrunn av budsjettet vi la fram i høst. Vi var tydelige på at vi skal ha en diskusjon i skolen og samfunnet om bruken av Chromebook og den totale skjermtiden, sier Faret Sakariassen.

– Vi registrerer de tekniske utfordringene det er med klassesett, så det er vanskelig å gå tilbake fra 1:1-ordningen. Vi er likevel tydelige på at Chromebooken skal være på skolen, og at de unntaksvis kan tas med hjem for å gjøre skolearbeid, legger han til.

Dette til tross for at utvalgslederen er klar over at bruken av Chromebook har gjort hjemmeskolen under korona-situasjonen mer praktisk.

– Vi styrer ikke etter at vi skal ha hjemmeskole, vi styrer etter at det skal være skole på skolen, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Vil gi alle på småskoletrinnet hver sin Chromebook

– Gledelig

Høyre-politiker Terje Eide synes det er gledelig at flertallspartiene lander på å videreføre 1:1-prinsippet.

Opposisjonen setter pris på at flertallspartiene ønsker å gå bort ifra klassesettordningen.

Utvalgsmedlem Terje Eide (H) velger å tolke dette som en gledelig snuoperasjon.

– Det er veldig gledelig at dere lander på å videreføre 1:1-prinsippet. Tenkningen rundt klassesett har ikke støtte hos rektorene, Utdanningsforbundet eller Kommunalt foreldreutvalg, sier han.

– Rektorundersøkelsen er klokkeklar, 95 prosent svarer at det er viktig med 1:1-ordningen, og 84 prosent rapporterer om at Chromebook skaper økt læringsutbytte, legger Eide til.

Flertallspartienes tilleggsforslag ble vedtatt med seks mot fem stemmer, men opposisjonen valgte å anke saken til formannskapet på grunn av uenigheter om hvorvidt elevene skal få lov til å ta med seg Chromebookene hjem og effekten av det.

Mette Vabø (V) påpeker at det er en del barn som ikke har skjerm hjemme.

– Det er de barna som kommer fra lavinntektsfamiliene vi ønsker å løfte. De skiller seg dermed ut når de ikke får lov til å ta med seg skjermen hjem, sier hun.

Mer fra Dagsavisen