Nyheter

Ja til flere hundeområder

Politikerne i Stavanger ønsker flere områder hvor hunder kan løpe fritt. – Det handler primært om dyrevelferd, sier Mette Vabø i Venstre.

– Dette er en ordentlig gladsak for alle hunder og hundeeiere i Stavanger kommune, sier Mette Vabø i Venstre til RA.

Tidligere denne uken hadde kommunestyret i Stavanger møte, og Vabø fremmet dette tilleggsforslaget:

«Kommunedirektøren bes legge fram en helhetlig sak om hundeluftingsområdene i kommunen. I denne bes det også vurdert muligheten for å etablere flere større hundeluftingsområder tilsvarende det som finnes ved Sørmarka.   Saken framlegges kommunedelsutvalgene før behandling i utvalg for miljø og utbygging (UMU).»

– Forslaget fikk 61 av 67 stemmer, hvilket jeg mener er et overveldende flertall, sier Venstre-politikeren. I tillegg ble det vedtatt at det skal være båndtvang på samtlige tur- og friluftsområder i hele kommunen, også på Finnøy og Rennesøy.

LES OGSÅ: Mostun-jubel

Ulikt behov

Vabø sier at båndtvangsaken har ført til mange gode og interne diskusjoner i Venstre.

– Vi mener at man må vise hensyn til andre dyr og mennesker når man er på tur, samtidig som det er viktig at hundene får lov til å løpe fra seg. Vi har jobbet mye for å få nye hundeområder i kommunen ettersom vi mener at det er et behov for det, sier hun.

– Det handler primært om dyrevelferd. Hunden må få anledning til å løpe løst, og ikke kun gå i bånd. Det handler også om at eieren skal slippe å reise til andre steder for nettopp dette, legger Venstre-politikeren til.

Vabø påpeker at ulike hunder har ulike behov, og synes det er for få plasser i kommunen hvor man kan slippe løs hunden.

– Det er kun hundeområdet i Sørmarka som ikke er inngjerdet. Der er det god plass og det fungerer veldig bra. Det har ikke vært de store konfliktene med verken ville dyr eller de som bor på gårdene i området, sier Vabø.

LES OGSÅ: Krangler om piggdekkavgiften

– Får det ikke strengere

Hundeområdet i Sørmarka er kun markert med tydelige blå merker på stolper, og Venstre-politikeren opplever at hundeeiere respekterer det og er flinke til å ta på bånd igjen.

– Grunnen til at Sørmarka ikke er inngjerdet er for å ta hensyn til ville dyr. Vi i Venstre ser for oss et tilsvarende område på et nytt sted, men det må tas opp til vurdering, og så få politikerne og administrasjonen kom fram til noe sammen, sier hun.

– Jeg håper administrasjonen kommer med et godt forslag, og jeg stoler på at de gjøre en grundig og god jobb med det, legger politikeren til.

– I andre kommuner er det kun båndtvang noen steder eller i visse perioder i løpet av året. Synes du det er for strengt at det er full båndtvang hele året i Stavanger?

– Det er en lang diskusjon og det er mange som er uenige i nettopp dette. Tatt i betraktning at det er mange som ferdes i turområdene i kommunen mener jeg det ikke er for strengt. Slik byen er lagt opp er det for det beste, men stort strengere kan det jo ikke bli. Derfor er det viktig å sørge for at det er nok hundluftingsområder i hele kommunen, sier Mette Vabø.

---

Fakta om hundehold i Stavanger kommune:

  • Kommunen har opprettet flere hundeluftingsområder hvor hundene kan løpe fritt hele året. Man skal likevel ha kontroll på hunden, så den ikke er til bry og fare for folk eller andre dyr, også i disse områdene. Man finner de avgrensede områdene på:
  • Åsen: et inngjerdet område på sirkustomten.
  • Sørmarka: et stort område sørøst Hinnamarka som ikke er inngjerdet.
  • Kvernevik friområde: et inngjerdet område i sør.
  • Storhaug: et inngjerdet område ved sjøen i Ramsvik.
  • Tjensvoll: et inngjerdet område ved vannbassengene.
  • Tasta: et inngjerdet område på Tastarustå.
  • Hundvåg: et inngjerdet område ved balløkka på Lundsneset.
  • Eiganes: et inngjerdet område mellom Breidablikk og Munkehagen.
  • 61 av 67 kommunestyremedlemmer stemte for at kommunedirektøren bes legge fram en helhetlig sak om hundeluftingsområdene i kommunen
  • I denne bes det vurdert muligheten for å etablere flere større hundeluftingsområder tilsvarende det som finnes ved Sørmarka.
  • Kilde: Stavanger kommune

---

Mer fra Dagsavisen