Nyheter

Slik blir EM-festen i håndball

Katrine Lunde og de andre norske håndballjentene møter Romania, Polen og Tyskland i gruppespillet i håndball-EM. Kampene spilles i Trondheim.

Rumenerne har skyhøy makskapasitet. Tyskerne skapte trøbbel for Norge senest i 2018-EM i åpningskampen. Tyskland vant 33-32, og det tapet gjorde at det norske laget ikke kom i posisjon til å spille om medaljer.

Polen er trolig gruppens svakeste mannskap. Der har nordmannen Arne Senstad treneransvaret.

De tre beste går videre til hovedrunden. Den er lagt til Stavanger. Semifinaler og medaljekamper spilles på Fornebu utenfor Oslo. EM avvikles i perioden 3. til 20. desember.

Ingen «walkover»

I hovedrunden krysses Norges pulje med den som inneholder blant andre regjerende verdensmester Nederland.

– Jeg synes det ser ut som fire ganske jevne grupper. Nivået i kvinnehåndballen har styrket seg. I vår gruppe er det ingen lag jeg kan si ser ut som en «walkover», sier 40-åringen Lunde til NTB.

– Det kan være en mulighet til å revansjere seg mot Tyskland?

– Ja, absolutt. Jeg tror de fleste lagene sikter mot å være i form til EM med tanke på at det også er et OL som kommer ikke så lenge etter, sier veteranen.

Delt

Deler av mesterskapet spilles også i Danmark (Frederikshavn og Herning). Det er foreløpig høyst uklart om EM-arrangørene får ha tilskuere på tribunene. Viruspandemien har skapt store utfordringer.

– Vi har planlagt for flere scenarioer, og det skal ikke legge skjul på at det er en utfordrende situasjon, sier Erik Langerud i Norges Håndballforbund.

Norge kan komme til å spille tre mesterskap på bare tolv måneder. I juli og august neste år er det OL. Her skal det norske laget gjennom en kvalifisering mot Montenegro, Romania og Thailand i mars neste år. De to beste får OL-billett.

Spania er VM-arrangør i 2021, og der skal det delta hele 32 lag for første gang i mesterskapets historie.

Dette er vinnerne av EM-sluttspillene siden starten i 1994, Norges øvrige plasseringer i parentes

* 2018: Frankrike (5.-plass).

* 2016: Norge

* 2014: Norge

* 2012: Montenegro (sølv)

* 2010: Norge

* 2008: Norge

* 2006: Norge

* 2004: Norge

* 2002: Danmark (sølv)

* 2000: Ungarn (6.-plass)

* 1998: Norge

* 1996: Danmark (sølv)

* 1994: Danmark (bronse)

* Marit Breivik ledet laget fra 1994-2008, Thorir Hergeirsson fra 2009-.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen