Nyheter

8 A på Kannik ungdomsskole skriver leserbrev

Hvert år skriver 8. trinn ved Kannik skole leserinnlegg til Rogalands Avis. – Vi ønsker at elevene skal være engasjerte, sier norsklæreren.

– Jeg tror at leserbrevene vi skriver kan hjelpe, sier Jenny Smedvig Sørskår (13). Hun og resten av klasse 8A på Kannik skole har den siste tiden skrevet leserbrev som de har sendt inn til Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad. Noen har allerede fått leserbrevene sine publisert.

Selv skrev Jenny om likestilling i fotballen. 

– Jeg mener at guttene har det bedre enn jentene. De har blant annet en enklere vei mot en profesjonell karriere, og det mener jeg er urettferdig, sier hun til RA.

Hun spiller på Viking J14, og mener at det har blitt mye bedre i klubben.

– Slik er det ikke i alle klubber, sier hun.

Leserbrevet har blitt publisert, og det synes fotballjenta er kjekt.

– Det var veldig gøy å skrive leserbrev, og er absolutt noe jeg kunne gjort igjen, sier Jenny.

Medelevene Joan Tharushe Thise (13) og Millian Ashley (13) skrev begge leserinnlegg om rasisme.

– Selv om de fleste valgte å skrive om det som skjer i USA, ønsket jeg skrive om hverdagsrasisme, det som skjer her i Norge og det jeg opplever av småting, sier Joan til RA.

– Det er ganske skremmende å høre om alt som skjer i verden, og at folk opplever ting som fører til døden, legger han til.

Nå håper han at folk leser saken, slik at han blir hørt.

– Jeg vil at folk skal vite at rasisme ikke kun skjer i USA. Man må minne hverandre på hva det er som skjer, for det er lett å glemme, sier 8.-klassingen.

Rådgiver på 8. trinn og norsklærer for 8 A ved Kannik skole, Lene Strømø.

LES OGSÅ: Nå er ordningen med gratis skolemat i gang

Vil øke skrivegleden

Elvenes norsklærer og rådgiver på 8. trinn, Lene Strømø, forteller at det har vært en tradisjon for Kannik skole i lang tid å skrive slike leserinnlegg.

– Dette er kjekt for både elever og lærere. Vi bor i et land med ytringsfrihet, og leserinnlegg er en veldig interessant sjanger. Det er engasjementet som er viktig i leserinnlegget, og vi ønsker at elevene skal være engasjerte, begrunne det de mener og reflektere rundt ulike saker, sier hun til RA.

Elevene velger selv hva de vil skrive om, men får veiledning og tips fra lærerne.

– Hadde jeg valgt tema ville nok ting vært annerledes, sier Strømø og legger til:

– Vi råder dem til å ikke være ufine – selv om de skal rette pekefinger i en slik sjanger.

Mange blant de 200 8.-klassingene på Kannik skole har valgt å skrive om rasisme. Andre har valgt å engasjere seg i saker som omhandler fritidstilbud for unge, om vold i ungdomsmiljøer som stadig blir grovere, og stiller spørsmål om hvorfor det ikke finnes fotballbane på Våland.

– Vi ønsker å oppnå økt skriveglede og skrivetrening, samt å vise at ungdom i dag er engasjerte. De har meninger, og er fornuftige. I et leserbrev skriver man på vegne av seg selv, men målet må være at noen av dem som leser det skal tenke at dette gjelder dem også, sier norsklæreren.

LES OGSÅ: Søkertall til videregående klare: Ungdom har troen på oljebransjen igjen

Håper de tar eget initiativ

Lene Strømø sier at Kannik skole absolutt kommer til å fortsette å la elevene på 8. trinn skriver leserbrev i lang tid framover.

– De skal lære seg å skrive ulike type tekster og kunne ordlegge seg skriftlig på en god måte. Jeg håper at de skal ta med seg det de har lært, og kanskje skrive et leserbrev på eget initiativ en dag. Det hadde vært veldig stas, sier norsklærer og rådgiver Lene Strømø.

Under kan du lese flere av innleggene fra elevene:

«Vi vil ha badeland i Stavanger!»

«For få fritidstilbud»

«Ungdommer gjør skade!»

Mer fra Dagsavisen