Nyheter

Nå er ordningen med gratis skolemat i gang

Smiodden-elevene kan gå mer næringsrike og læringsrike dager i møte.

Bilde 1 av 4

En kvinne- og mannsterk delegasjon fra flertallspartiene møtte opp på Smiodden skole torsdag formiddag. Gratis skolemat var et sentralt løfte fra flere av flertallspartiene i valgkampen i fjor høst. Nå er første matleveranse i kommunal regi utført på Smiodden, en av pilotskolene som får tilbudet først.

8A, hele kohorten, fikk servert kyllingsuppe med kikerter av ingen ringere enn ordfører Kari Nessa Nordtun og lederen i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen. Ordføreren svingte øsen med stødig hånd.

– Mye å si for læring

– En veldig fin oppgave å få, det er veldig kjekt å komme i gang, jeg tror matserveringen vil ha mye å si for roen i klassen og læring i skolehverdagen. Det vil også bli veldig interessant å se resultatene av dette, sier Nessa Nordtun til RA.

Dels forundrede elever måtte la tall og eventuelle x-er og y-er hvile under matteprøven, men det så ut til å være en kjærkommen avveksling.

– Kyllingsuppen var god, konstaterte Pernille Dalva (13), og klassekameratene Mehdi Sadat og Benjamin Krokvik samtykker.

– Bedre konsentrasjon

Kontaktlærer Selma Hetland hilser også tiltaket med stor glede.

– Dette er veldig bra. Jeg tror elevene våre får bedre konsentrasjon og mer energi, sier hun.
Rektor Terje Moen Rønning er også svært fornøyd med kommunal matlevering.

– Det er stas i få være de første som prøver ut dette. Jeg har veldig tro på hele konseptet, sier Rønning.
Han peker på at elevene utstyres ulikt med næring hjemmefra.

– Ikke alle får med seg nok mat, og god nok mat, hjemmefra, sier han.

Nessa Nordtun forteller at behovet klart er til stede. Under studietur i Helsingborg fikk kommunens utsendte et håndfast bevis på behovet.

– I områder med levekårsutfordringer der kunne man se at forbruket av mat økte på fredager og mandager, sa Nessa Nordtun, og la til at det vel bare er Albania og Norge av de europeiske landene som ikke har skolematordning. 
– Skolemat er viktig både for næring og læring, sier ordføreren.

– Suksess

Rønning forteller at gratis varmmat ikke er helt nytt på Smiodden, for Kvernevik Sanitetsforening har tidvis stilt kvinnesterke opp med varm lapskaus, hjemmebakt brød og andre tradisjonsretter.

– Gratis varmmat har vært en suksess. Det var lett å si ja til å være med på dette, sier rektoren. 
Stavanger Byggdrift skal stå for det praktiske, det kommunale foretaket leverer allerede til sykehjem og barnehager, sistnevnte har koronapause.

– Skolematarbeidet har mange driftstekniske utfordringer, men vi merker responsen, det er kjempespennende. Nå tar vi for eksempel i bruk Stavanger Forum, som står tomt, sier Magne Christensen, avdelingsleder for måltidsløsninger.

Mer fra Dagsavisen