Nyheter

Bilferie i Norge i år? Dette må du tenke på

Sommertrafikken består ofte av alvorlige trafikkulykker. Dette er rådene fra politiet og Trygg Trafikk.

Mange nordmenn planlegger bilferie i en eller annen form i Norge i år. Samtidig som interessen for bobil og campingvogn har økt mye.

– Spørsmålet er om norske trafikanter kommer til å veie opp for alle de utenlandske turistene som det blir et bortfall av i år, sier politiinspektør Terje Oksnes til RA.

Han er distriktsleder for utrykningspolitiet.

Oksnes mener det er vanskelig å si om risikoen for ulykker vil øke i sommer, sammenlignet med andre år, men er klar på at sommermånedene uansett er preget av alvorlige ulykker. Noe man bør være obs på om man skal sitte bak rattet i sommer.

– Vi vet at risikoen for en ulykke øker når man ikke er kjent på veinettet. Det er viktig at sjåføren er opptatt av det de driver med, og ikke blir distrahert av å se på fosser, fjell eller det som skjer i baksetet.

LES OGSÅ: Reagerer på reisereglene for kommunalt ansatte (+)

I tillegg nevner Oksnes at det er viktig å kjøre etter forholdene, passe på fartsgrensene, kjøre rusfritt og opplagt.

–Husk å ta pauser. Man blir fort uopplagt hvis det er varmt, vi ser en økning i utforkjøringer jo varmere det er, og jo lenger det er varmt, sier Oksnes.

Politiinspektøren peker også på mobilen som en farlig distraksjon.

– Det er farlig idrett å kjøre bil hvis man er uoppmerksom, sier han.

LES OGSÅ: Populært med ferie på sjøen

Bobil og MC

Regionleder i Trygg Trafikk Rogaland, Ingrid Lea Mæland, oppfordrer alle til å ta det med ro på veiene i sommer.

– Nå når flere av oss i Norge skal ut på bilferie på veiene i landet vårt, vil det nok være mange sjåfører som ikke har så mye erfaring i langfart. Generelt tror vi det vil være mange uerfarne sjåfører spesielt i bobil eller på MC, sier hun.

Hun oppfordrer til å ta seg god tid, ikke kjøre for lange etapper, og ta pauser.

– Tenk at turen er en del av kosen, sier Mæland.

– I Rogaland er det en person som har omkommet i trafikken på veiene hittil i år. Og vi håper at ulykkestallet holder en lav frekvens gjennom sommeren. Vi har ingen liv å miste, legger hun til.

Med færre turister, er det ikke sikkert at biltrafikken totalt sett øker i landet og i Rogaland, men allikevel er Trygg Trafikk noe bekymret for sommertrafikken.

– Vi erfarer at på fine utfartsdager skjer det oftere ulykker, enn ellers. Så her er noen råd til trafikantene for sommeren:

  1. Det å holde fartsgrensene er grunnleggende for kjøre sikkert. Noen ganger må vi til og med ligge under fartsgrensen for å kunne stoppe i tide. Undersøkelser viser at mange har for vane å kjøre over fartsgrensene ofte eller alltid. I sommertrafikk med ekstra mange på veiene, er det risikabelt.
  2. Å være fullstendig konsentrert om kjøringa når du kjører, er kanskje det aller viktigste rådet. Ofte skjer det mye i en feriebil med unger og bagasje, så det aller viktigste for sjåføren er å koble ut alt som skjer rundt seg og bare kjøre bil. Det betyr selvfølgelig også å legge vekk mobilen og ikke styre med musikkanlegget i fart.
  3. Ferielivet innebærer ofte mer kos enn ellers, og til tider litt for mye alkohol. Et veldig viktig råd er å aldri kjøre bil hvis du har drukket kvelden før og er i tvil om du er helt edru. Er du i tvil, er det ofte en god grunn til det. Ta en lengre stopp, finn på noe annet gøy før dere kjører videre og vær helt sikker på at du ikke har promille. Det samme gjelder for medisinbruk med rød trekant på.

LES OGSÅ: Kyr, vær og geit løp løpsk i nabolag (+)

Fakta om saken

  • En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for Gjensidige og TSF viser at nær 6 av 10 har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien. 

  • Undersøkelsen viser også at 4 av 10 bruker mobilen uten handsfree mens de kjører bil.

  • Blant de under 30 år er det hele 70 prosent på landsbasis som oppgir at de «ofte» eller «av og til « har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien/kjøringen.

  • De fem siste årene har det i gjennomsnitt blitt drept 35 personer og 212 har blitt hardt skadd i sommertrafikken hvert år.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen