Nyheter

– Paradoksalt at det ikke er en debatt om norsk EU-medlemskap

NAVN I NYHETENE: Som ny leder i Europabevegelsen vil hun skape ny debatt om norsk EU-medlemskap.

Hvem: Charlotte Sørås

Hva: Politisk rådgiver for fylkesordfører Marianne Chesak, nyvalgt leder i Europabevegelsen i Rogaland.

– Hva er det viktigste for deg som ny leder i Europabevegelsen i Rogaland?
– Med et USA som svikter i rollen som global ledestjerne blir EU bare viktigere som alliansepartner for et lite land som Norge. Over hele Europa ser de unge med fortvilelse på hvordan den eldre generasjonen har sviktet når det gjelder internasjonalt samarbeid. Vi er helt avhengig av forpliktende samarbeid for å løse de massive utfordringene vi nå står overfor, som klima, arbeidsplasser og sikkerhet. Det er mer samarbeid vi trenger nå, ikke mindre. Alt taler for en ny vår for EU-samarbeidet – det burde vi bidra til.

– Hvordan kommer du til å jobbe som leder i dette vervet?
– Det har jo vært en del aktivitet i Europabevegelsen i Rogaland før. Bevegelsen har allerede en viss tyngde, og håpet mitt er at vi skal fortsette med det. Fram til nå har organisasjonen jobbet med kronikker i avisene og å fremme budskapet av internasjonalt samarbeid. Det handler mest om hvor viktig det er å samarbeide med andre land i Europa, å ha det som grunnlag. Det er og en del medlemsmøter, jeg synes vi skal gjøre det mer tilgjengelig både å delta på møter og å komme med innspill. Hvorfor er det ikke en levende debatt i Norge? Når det er så høy oppslutning om EØS-avtalen og samtidig var så tydelig at nordmenn synes det var uheldig at Storbritannia gikk ut av EU, så er det paradoksalt at det ikke er en debatt om norsk EU-medlemskap. Med det bakteppet synes jeg det ville vært naturlig at det var en debatt, så jeg vil vel gjerne bidra til det. Jeg opplever at de som er for samarbeid og handel kanskje ikke er like tydelige og påståelige og har kanskje et mer nyansert blikk.

LES OGSÅ: Vil ha selvkjørende buss ved Badedammen
 
– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det må jeg faktisk si er Bibelen, grunnen er ikke at jeg er kristen eller religiøs. Bibelen har vært viktig for meg fordi jeg har hatt en religiøs oppvekst, og har brukt mye tid på å studere den nøye og lese den i kronologisk rekkefølge før jeg ble tenåring. Det har gitt meg en forståelse for hva religion har betydd for historien og for samfunnsutviklingen. Og den har gitt meg interesse for religiøs litteratur.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Det er de små øyeblikkene hvor jeg vet at de jeg er glad i er ivaretatt og alt er på plass rundt meg – og jeg kan puste ut og kan kaste vekk litt tid. Når jeg har en halvtime-time til å bruke bare på det jeg selv har lyst til, som å lese, gå tur eller høre på en podkast, bare å kjenne at det er et pusterom. Det går på at jeg er ekstremt sosial og trives godt med å ha folk rundt meg til enhver tid, jeg liker å engasjere meg og det følger med mye aktivitet. Jeg er lykkelig de gangene jeg kjenner det er godt bare å ha den lille tiden og reflektere rundt det jeg har gjort, da gir det så mye mer mening.

– Hvem var din barndomshelt?
– Da må jeg si Nancy Drew. Jeg har alltid vært veldig glad i å lese og jeg hadde 82 av bøkene på jenterommet. Jeg synes hun var veldig spennende. Jeg husker jeg hadde et detektivsett og at jeg brukte tid på å finne ut av ting. Jeg likte at hun opplevde mye, det var mye innhold i livet hennes.

LES OGSÅ: Reagerer på reisereglene for kommunalt ansatte

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Det er vel at jeg er ganske utålmodig. På en skala fra 1-10 ligger jeg vel på 8. Jeg liker at ting har et visst tempo, og jeg kan bli veldig utålmodig hvis ting ikke skjer raskt nok.
 
– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da tar jeg en drink med venninner på Pjolter og Punsj. Helst en espresso martini, det er favoritten. Men det kommer litt an på hva man legger i å skeie ut. Jeg er veldig svak for klær og sko, så hvis jeg skeier ut så kjøper jeg kanskje et par sko som koster litt for mye.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Rasisme, urettferdighet, brudd på menneskerettigheter, spesielt når det kommer til barn. Da trigger det veldig mye i meg.

LES OGSÅ: Se stor bildeserie: Slik var demonstrasjonen i Stavanger

– Er det noe du angrer på?
– Jeg angrer kanskje litt på at jeg ikke gikk advokatstudiet. Mine foreldre og lærere har alltid sagt jeg burde ta gjøre det, men jeg bestemte meg for å gå på design. Så det har jeg tenkt på i ettertid at jeg kanskje skulle valgt det.

– Hvem ville du stått fast i heisen med?
– Michelle Obama, tror jeg. Fordi hun er en av de mest synlige politiske personene i verden og er en afroamerikansk kvinne. Jeg tror hun har utrolig mye å komme med, som jeg er interessert i å dypdykke i. Hun har nok opplevd utrolig mye kontrastfylt i livet som det hadde vært verdifullt å lære mer om.

Mer fra Dagsavisen