Nyheter

– Mye armer og bein

NAVN I NYHETENE: 2020 er sykepleierne og jordmødrenes år, men feiringen får vente. Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Nina Horpestad, mener de virkelig har fått vist hvilken betydning de har for god helsetjeneste under pandemien.

Hvem: Nina Horpestad (50)
Hva: Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Hvordan har de siste månedene vært med tanke på koronaviruset? 
– Det har vært veldig mye armer og bein, spesielt i starten av pandemien. Sykepleierne kastet alt annet til side og kun jobbet. Det er først nå vi merker at det begynner å roe seg, og at man kan prøve å få hodet over vann igjen.

– Våren ble ikke helt som man hadde trodd, eller hva? 
– Nei, virkelig ikke. 2020 er utpekt som sykepleierne og jordmødrenes år, og vi hadde planer om å feire det. Disse planen falt bort i pandemien, men vi får ta det igjen senere. Det vi virkelig har fått vist i denne perioden er hvilken betydning sykepleiere og jordmødre har for å sikre en god helsetjeneste i Norge.

– På hvilken måte har arbeidsdagen forandret seg for helsearbeidere? 
– For å sikre god og trygg helsetjeneste for befolkningen så har vi inngått sentrale arbeidstidsavtaler. Arbeidsgivere har fått fullmakt til å endre arbeidstider, og det betyr at man kan få endringer i arbeidsplanen med en varsel på tre dager. Vi har gitt arbeidsgiverne mye tillit, og noen har tatt godt vare på den. Andre har utnyttet den for å dekke over lav bemanning av sykepleiere.

– Sykepleiere har fått kjørt seg i denne perioden. Hvor viktig har det vært å beholde god helse blant dem?
– Det er kjempeviktig for oss, og grunnen til det er at vi må være sikret sykepleiere som er i stand til å stå gjennom denne pandemien. Den er ikke over ennå.

– På hvilken måte påvirkes sykepleierne av alt arbeidet?
– Vi ser at de synes det er tungt å stå i lange vakter og at det er utfordrende å ikke være helt trygge på om de påfører pasientene smitte. Mange er veldig redde for nettopp dette.

– Hva har vært det mest utfordrende med koronaviruset? 
– Både tøffe turnuser og arbeidsplaner har vært utfordrende i denne perioden. I tillegg har det vært utfordrende at det har vært en utrygghet knyttet til smittevernsutstyret. Vi har fått beskjed om å bruke faglig skjønn når det kommer til smittevernutstyr, men når det ikke har vært nok utstyr har det ikke vært rom for det.

– Som fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, hva er dine arbeidsoppgaver?
– Mine arbeidsoppgaver er å legge til rette for at våre tillitsvalgte kan sørge for at medlemmene i forbundet blir tatt godt vare på. Vi skal skape så gode mulighetsrom som mulig i denne situasjonen.

– Har disse oppgavene forandret seg etter at koronaviruset begynte å herje i Norge?
– Jeg begynner å komme litt tilbake til normalen, men det er nå en gang slik at pandemien fortsatt styrer hverdagen. Enn så lenge er blant annet lønnsoppgjøret satt på vent, og ting har blitt litt annerledes.

– Har ting begynt å roe seg nå?
– Ja, vi merker jo det. Den største endringen er at det ikke er noen som er innlagt på sykehuset. De har fortsatt to akuttmottak, og i kommunal sammenheng forsøker vi å jobbe for at sykepleierne skal arbeide med sine egentlige oppgaver. Det er viktig at kommunene bruker kompetansen der den skal være. Så, fra å være mye armer og bein, legges det mer til rette og klart for et eventuelt nytt utbrudd.

LES OGSÅ: Kultur som bærebjelke

– Nå over til de faste spørsmålene i spalten. Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg er veldig glad i Camilla Läckberg, så hvis jeg må velge én må det bli «Heksen».

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å være sammen med venner og familie.

– Hvem var din barndomshelt?
– Det tror jeg var Tjorven i «Vi på Saltkråkan». Hun hadde en herlig hund som jeg kunne tenkt meg selv, og mange sa jeg var lik henne.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Av og til er jeg litt kjapp og tar raske avgjørelser.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Da finner jeg meg en god stol, en god bok og litt godteri.

– Er det noe du angrer på?
– Nei, ikke noe spesielt, men jeg kunne nok utfordret meg selv litt mer. Jeg er litt for glad i det trygge.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Petter Stordalen. Han har en ledelsesfilosofi jeg vil lære mer om. Å ha «Endelig mandag» som utgangspunkt skulle jeg gjerne blitt mer kjent med.

Mer fra Dagsavisen