Nyheter

Slår et slag for Vestlandet

NAVN I NYHETENE: Tom Tvedt mener Vestlandet er unikt, og drømmer om flere små og store idrettsarrangementer til landsdelen.

HVEM: Tom Tvedt (52)

HVA: Tidligere politiker og idrettspresident. Jobber nå som rådgiver for selskapet Idrettens Olympiade AS, som kjemper for å få små og store idrettsarrangementer til Vestlandet.

– Dere jobber for å få OL, Paralympics og andre store idrettsarrangement til Vestlandet. Hvorfor? 

– Når det gjelder om Norge skal søke om et eventuelt OL/PL i framtiden så tillegger det Norges olympiske og paralympiske komité å beslutte. Men det finnes veldig mange andre idrettsarrangementer og -kongresser som blir arrangert nasjonalt og internasjonalt som kan legges til Vestlandet. Vestlandsregionen har en anleggsmasse som er helt unik i Norge, både til idrettsarrangement og konferanser. I tillegg har vi en arrangementskompetanse som er helt i verdenstoppen. Og ikke minst er det viktig å huske på nå, i denne tiden vi er inne i, at det vil være en ny hverdag på andre siden. Da må vi være beredt slik at barn og unge får tilbud til å delta i turneringer. Her ligger det et stort potensial med tanke på idrettsturisme. Dette handler like mye om næringsutvikling og å få folk til å reise og overnatte som selve idrettsarrangementet. Dessuten er jeg veldig glad i Vestlandet. Selv om det ikke ble en sammenslåing, har vi alt å tjene på å jobbe sammen.
 
– Hva er så unikt med Vestlandet? 

– Vi har stor anleggskapasitet for både sommer- og vinterarrangementer. Vår landsdel har kort vei mellom sjø og snø, samtidig som vi har stor kapasitet på anlegg, hotell og konferansekapasitet. Det handler bare om å se potensialet i det.

– Hva ville det betydd for Vestlandet å få et OL eller andre store arrangementer?

– Sykkel-VM i Bergen, VM i strandvolleyball i Stavanger eller Blinken i Sandnes – de fleste husker vel det med gode minner. Tenk på alle bildene som ble sendt ut fra Vestlandet, og på hvilken folkefest det var for publikum og hvordan det ga inspirasjon til unge utøvere. Her er det mange muligheter hvis vi ønsker. OL er ikke det viktigste her, men å få flere arrangementer og mer aktivitet.

– Og hva gjør egentlig dere? 

– IO jobber med idrettene for å skaffe små og store arrangementer til Vestlandet. Idrettens Olympiade AS eies av Idrettsrådet i Bergen, Idrettskretsen i Vestland og Idrettsrådet på Voss. Vi jobber sammen med idrettskretsene i Rogaland og Vestland. I fortsettelsen vil det være viktig med et nært samarbeid med kommuner og fylkene.

 – Og hva er din jobb?

– Jeg har drevet med politikk og idrett i 25 år, så jeg har mye erfaring og kunnskap om prosessene for å få realisert ting. Jeg har også et stort nettverk nasjonalt og internasjonalt. Det må søkes om arrangementet fire-fem år før det skal avvikles, og da må det meste ligge til rette. Det er ikke sånn at du rekker opp hånden og sier at du vil arrangere noe. Det er mye arbeid som må gjøres i forkant. Og der har jeg erfaring, både med arrangement, men også med det bakenforliggende. Idretten skal arrangere «Superlekene» for utviklingshemmede mennesker for første gang vinterstid på Voss i 2021. Superlekene startet opp i 2009 i Stavanger. De fleste vet ikke at det arrangeres «OL» for utviklingshemmede, men tenk å invitert utøvere fra hele verden til et slikt arrangement på Vestlandet.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Akkurat nå leser jeg «Markens Grøde», men jeg har ikke kommet så langt at jeg kan si at det er den som har betydd mest. Så det må nok bli Edvard Hoems «Slåttekar i himmelen».

– Hva gjør deg lykkelig?

– Min kjæreste, mine barn, og at jeg er frisk.

– Hadde du en barndomshelt?

– Det spørsmålet har jeg fått før. Bortsett fra min mor er svaret nei.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Åh, det er så mange ting. Det er nok mest at jeg blir så forferdelig sint når jeg ser ting som er urettferdig.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot/for?

– For at mennesker med nedsatt funksjonsnedsettelse skal bli integrert og respektert på en likestilt måte. Det er ikke slik i dag.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Leif Larsen, også kalt Shetlands-Larsen, en krigshelt jeg beundrer veldig.

Mer fra Dagsavisen