Nyheter

– Skulle helst gått i tog

1. mai 2020 ble ikke som først tenkt, men ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) er glad feiringen kunne gjennomføres digitalt.

– 1. mai er viktig fordi det er en påminnelse om hvor heldige vi er og om kampen for frihet, likhet og solidaritet. Spesielt i denne tiden med koronaviruset ser vi hvor viktig fellesskapet og samholdet er, sier ordfører Kari Nessa Nordtun til RA.

Hun feiret sin første 1. mai som ordfører, og skulle egentlig vært på oljemesse i Houston, Texas. Koronaviruset ville det annerledes, slik at arbeidernes internasjonale kampdag heller ble feiret hjemme.

– Jeg er glad vi fikk til en digital feiring, men jeg skulle helst gått i tog og spist pølser og is, sier ordføreren. I stedet var hun hjemme i sin egen hage på Madla og fulgte den digitale 1. mai-feiringen på mobiltelefonen.

– Alvorlig for hele landet

Årets hovedparole er trygghet for helse og arbeid. Kari Nessa Nordtun mener 1. mai er en dag vi virkelig skal sette pris på og bruke til å hylle de som har vært ryggraden i koronakrisen.

– Helsefagarbeidere, politi, vektere, rengjøringspersonell og butikkansatt har båret oss gjennom dette, og denne dagen er også for dem, sier hun.

Mange nordmenn har opplevd å bli permittert og sagt opp som følge av viruset, og Nessa Nordtun mener situasjonen er alvorlig.

– Det er alvorlig for hele landet, Europa og Vesten. Nå kan vi se at det brer seg utover Asia, Afrika og Sør-Amerika også. Heldigvis er vi godt rustet i Norge, og de før oss har gjort kloke valg og lagt av penger for krevende tider. Nå er vi der, og nå er det viktig at staten hjelper til, sier hun.

Ordføreren tror likevel at vi vil komme tilbake til normalen igjen, med arbeid, skoler og i barnehager.

Fortsett å være forsiktig

Arbeiderbevegelsen bygger på solidaritetsbegrepet, og man skal ta ansvar for å hjelpe andre, ikke kun en selv. Det mener Kari Nessa Nordtun at Stavanger har klart på en forbilledlig måte de siste månedene. Vi har gått fra å ruve på toppen av smittestatistikken i Rogaland, til å gå til bunn.

– Vi må likevel fortsette å være forsiktige, vaske hendene og holde avstand. I tillegg skal man være hjemme om man føler seg syk, og være forsiktig med dem som er risikogruppen. Vi kan plutselig få en eksplosjon igjen, sier ordfører Kari Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen