Nyheter

Skisenter med milliontap og usikkerhet: – Det er tragikomisk

En oppgitt Øystein Tjørhom snakker ut om skisenterets vanskelige påske.

– Det er deprimerende. En merker det godt. Det er første påske jeg har hatt fri på mange år.

Det sier alpinsjef i Sirdal Skisenter, Øystein Tjørhom, til RA i en tom restaurant på Tjørhomfjellet.

Skisenteret stengte løypene sine 12. mars. og sendte ut 100 permitteringsvarsler. Siden da har Tjørhom sett millionene gå tapt i den viktigste delen av skisesongen for senteret.

– Ser vi på påsken i år og hvor fin den har vært, taper vi mellom 4-5 millioner kroner. Samlet siden vi stengte ligger tallet på mellom 9-11 millioner. Vi har mistet 40 prosent av årsinntekten, sier han.

Tjørhom estimerer at over 15.000 ville besøkt skisenteret denne påsken.

– Vi hadde hatt tidenes avslutning på sesongen. Det er tragikomisk, egentlig.

Stopper utvikling

Utvikling av anlegget til neste sesong står i stor fare, sier Tjørhom.

– Det som er ekstremt spesielt i denne situasjonen er at vi skulle nå hatt all vår inntekt til å komme oss til neste sesong: gjøre investeringer og vedlikehold, for eksempel.

– Vi får ikke investert og utviklet oss, og alt av utstyr blir ett år eldre. Hvert år investerer vi alt fra 1-3 millioner i anlegget. Det skjer ikke nå, sier han.

Skisenteret går nå inn i syv måneders dvale, ute av sesong, uten inntekter. Denne perioden håper alpinsjefen regjeringen kan hjelpe med.

Håp ved enden av bakken

Regjeringen har hørt sesongbedriftenes bønn og en ny kontantstøtteordning kan gi penger på bok til rammede bedrifter som skisenter allerede 17. april.

Tjørhom er i utgangspunktet positiv til krisepakken.

– I denne neste perioden ligger det uhyggelige kostnader. Får vi dekket mye av de kostandene av regjeringen, så skal det gå greit. Det er det som er hovedproblemet. Det er nå vi skulle tjent de pengene til å overleve de neste månedene. Det er penger på bok, men det varer ikke gjennom hele sommeren og høsten.

Det er litt som å vente på gavene på julaften.

– Jeg bare håper det ikke blir myke pakker, humrer han.

Men en stor del av skaden er allerede gjort, erkjenner alpinsjefen.

– Vi får aldri igjen det vi har tapt. Dette kommer uansett til å sette oss flere år tilbake. Vi har hatt en tradisjon de siste årene for å investere mye, og det blir ikke investert noe nå i år. Denne utviklingen vil stagnere i flere år om vi ikke får en skikkelig støttepakke.

Mer fra Dagsavisen