Nyheter

Kirkene sammen om nettgudstjenester

– Kunne ikke kapitulere i disse tider.

Bilde 1 av 2

– Jeg er aldri så nervøs som når vi spiller inn foran kamera, innrømmer sogneprest Marius Handegard Økland, når RA besøker Vardeneset kirke.

Koronapandemien har satt en demper på samfunnet generelt, også for påskens gudstjenester.

Men gjennom hele påsken har kirkene i Stavanger gått sammen for å strømme gudstjenestene på nettet fra Vardeneset kirke.

– Dette er utvilsomt den viktigste høytiden vi har i kirken vår. Hverdagen er så annerledes i disse tider, da er det noe med å ikke kapitulere men tenkte litt offensivt for å nå ut til folk, sier Handegard Økland.

– Kirkene over hele landet strømmer ganske ofte nå og vi ser utrolig høye seertall, så det virker som mange er interesserte i kirkens tilbud i disse tider.

Selv om sendingen kommer fra Vardeneset kirke, og menigheten ikke er en fremmed til å filme gudstjenester, er dette ikke et "Vardeneset-prosjekt".

– Jeg vil understreke at dette er noe hele byen er med på. Vi er her i Vardeneset nå, men dette er ikke et Vardeneset-prosjekt. Vi har med seks prester fra rundt om i byen og masse kirkemusikere og sangere. Vi samler folk fra overalt. Alle fikk tilbud om å være med.

Se oversikt over kirkenes strømmetilbud nederst

– Vardeneset var et naturlig valg

Grunnen til at ansvaret landet i Vardeneset er en overraskende spesialkompetanse i videoproduksjon samt nok utstyr til å gjøre jobben.

Over 15 år har utstyret og kompetansen til frivillige innen videproduksjon vokst i Vardeneset kirke. Da ble valget enkelt, forteller Andreas Borge Håmsø fra Stavanger Kirkelig Fellesråd, som kommer til å jobbe som tekniker under påskegudstjenestene.

– Det kom en idé om å gjøre noe sammen med strømming i påsken, for hvis alle gjør det hver for seg ville det blit vanskelig, sier han til RA.

– Det hele ble trukket i gang av prestene og da kom det fram at de flinke frivillige i Vardeneset i tillegg til mye utstyr kommer til å få jobben gjort. Da var det et helt naturlig valg at det endte her.

– VI har så mange flinke folk i kirken, som Andreas, sier Handegard Økland.

– Så det ligger til rette for at vi kan få dette til. Dette kommer hele byen til gode, og vi koser oss med det.

###

Sogneprest Marius Handegard Økland og Andreas Borge Håmsø

Åpne for å ta det videre

Handegard Økland og Borge Håmsø er begge interesserte i å gjøre strømming av gudstjenester mer hverdagslig i kirken.

Det er bra å ha disse erfaringene til etter koronakrisen er over. Hvordan tar vi dette videre, er et spørsmål. For eksempel er det mange som sitter på sykehjem som ikke har anledning til å gå på gudstjeneste. Kanskje vi kan beholde kameraet her i Vardeneset da, sier Borge Håmsø, og fortsetter:

– Folk vil være mer vant til det digitale formatet når dette er over, så en strøm i ettertid kan være et kjærkommet tillegg til det vanlig gudstjenestelivet. Vi som kirke skal også vise at vi er tilstede på andre måter enn tradisjonelt.

– Pandemien kommer til å vare lenge også, legger Handegard Økland til.

– Så noe skjer rundt dette framover er vi ganske sikre på.

Disse gudstjenestene strømmes

Gudstjenestene vises på Kirkene i Stavanger sin Facebook-side.

Gudstjenestene som strømmes:

Skjørtorsdag fra kl. 17:00.

Langfredag kl. 17:00.

Første påskedag kl. 09:00.

Andre påskedag kl. 17:00.

Korsvandringen sammen med Metodistkirken, Kirkens bymisjon og Døvekirken gjennom Stavanger strømmes også på fredag fra kl. 16:30

Mer fra Dagsavisen