Nyheter

Ap mot Frp i Nytorget-bråk om park eller parkeringsplasser

Et forslag om å fjerne parkeringsplasser og opprette park på østre del av Nytorget får Frps gruppeleder til å protestere kraftig.

Formannskapet behandler torsdag ettermiddag forslag til Nytorget-endringer, basert på at flertallspartiene har satt av 30 millioner kroner.

– Stopp galskapen! Nå blør næringslivet, og i disse koronatider skal man altså gå hen og fjerne parkeringsplasser og anlegge park, i et hastevedtak? Det vil være veldig forhastet, sier Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen til RA.

Saken legges fram som en hastesak, fordi møter i utvalg for miljø og utbygging er utsatt som smitteverntiltak.

– Vi må sette planene i bero og få en konsekvensutredning om betydning for næringsliv og handel, sier Moi Nilsen.

– Parkering

Han peker på at parkeringsplassene er viktige for butikker og andre næringsdrivende, og blant annet benyttes av Nytorget Legesenters pasienter.

– Det som er galskap, er å gjøre som Moi Nilsen foreslo i arbeidsutvalget, å sette planene på Nytorget i bero. Det er satt av 30 millioner kroner til Nytorget-opprusting i budsjettet. Nå gjelder det å støtte opp om næringslivet og få prosjekter i gang, sier Aps gruppeleder Dag Mossige.

Han viser til at byggebransjen raskt vil kunne få oppdrag med rehabilitering av de mye omtalte, kommunale trehusene nederst i Kongsteinsgata.

– Nå trengs det aktivitet, ikke planer på vent. Parkplanene og rehabiliteringen av trehusene må koordineres, mener Aps gruppeleder.

LES OGSÅ: Slik kan Nytorget bli

– Parkering erstattes

Moi Nilsen mener det vil dyrere for kommunen å rive opp asfalt og anlegge park nå, fordi store utbyggingsplaner ved Nytorget vil kreve ny graving.

– Vi snakker ikke om å grave opp hele Nytorget nå. Vi fjerner asfalt, sier Mossige.

Han viser til at parkeringsplassene skal erstattes.

– Det står i saksdokumentene. «Park og vei vil finne en midlertidig løsning for parkeringsplasser som omdisponeres», sier Mossige.

LES OGSÅ: – Trehusene er viktige for Nytorget

De foreslåtte strakstiltakene: 

Park, rokering av parkeringsplasser og skjøtsel av trær er strakstiltak på Nytorget.

I Kommunedirektørens forslag til formannskapet skal det raskt bygges midlertidig park etter planene til Ghiliardi+Hellesten Arkitekter og Karres en Brands Landskapsarkitekter, som har levert et vinnerutkast.

Det skal etter planen også fjernes asfalt under trerekken, og det skal drives skjøtsel på trærne.

Omdisponering av parkeringsareal og nødvendig omlegging av trafikk på øvre del av torget er også en konsekvens.

«Designavgjørelser og føringer for utformingen av prosjektet planlegges i perioden mars-april og sluttresultatet bygges i løpet av en todagers workshop i midten av mai», heter det i saksdokumentene.

Mer fra Dagsavisen