Nyheter

Mangler barnehagetomter, Storhaug-foreldre rammes i årevis

150–200 Storhaug-foreldre ser ut til fortsatt å måtte bringe sine barnehagebarn ut av bydelen i mange år framover.

Flertallspartiene har løftet fram flere barnehager på Storhaug som en av de store satsingsområdene etter maktskiftet i fjor høst. Bydelen har stor mangel på barnehageplasser. Administrasjonen har lett og vurdert ulike løsninger i bydelen, men har ikke funnet brukbare tomter eller bygninger i eget eie.

– Situasjonen er utfordrende, fastslår Eirik Faret Sakariassen (SV), leder i utvalg for oppvekst og utdanning, overfor RA.

– Ut av bydelen

Han peker på at de manglende barnehageplassene i den folkerike bydelen betyr ulemper for en rekke foreldre.

– Det mangler 200 plasser på Storhaug, så mange foreldre der må kjøre ut av bydelen for å levere og hente ungene i barnehagen, sier utvalgslederen.

Utvalg for oppvekst og utdanning hadde saken til behandling rett før jul, og ba Kommunedirektøren utrede oppføring av midlertidig barnehage i bydelen. «Midjord bydelshus og andre kommunale bygg vurderes som aktuelle bygg, eventuelt tomter der det kan oppføres midlertidige bygg. Saken skal ha høy prioritet», heter det i vedtaket.

I saksdokumentene til skolepolitikerne, signert direktør for oppvekst og utdanning, Helene M. Ohm, framholdes det at prognosene tilsier at det samlet sett er nok barnehageplasser i Stavanger.

Problemet er at for få av plassene ligger på Storhaug.

– Fram til de to nye barnehagene på Storhaug (på Lervig-tomta og i Strømvik/Godalen med til sammen om lag 150 plasser) står ferdige i perioden 2022-2024, tilsier prognosene at det er underdekning på Storhaug, som gjør at ikke alle barn som ønsker det, får plass i en barnehage i egen kommunedel, fastslås det.

Faret Sakariassen framholder at situasjonen på Storhaug ble forverret da det i forrige valgperiode og med annet politisk flertall ble besluttet å vente med oppføring av kommunal barnehage, mens en kommersiell aktør fikk tillatelse til etablering av 90 plasser, en utbygging som ble stanset.

LES OGSÅ: 90 barnehageplasser på Storhaug står på vent

Ikke nok

Barnehagene på Lervig-tomta og i Strømvik/Godalen vil avhjelpe noe, men ikke nok. «Kommunen vil ha kommet et langt skritt nærmere målet. Prognosene i årene framover tilsier at det fortsatt vil være behov for noe mer utbygging», oppsummerer administrasjonen.

Midjord bydelshus er vurdert, men det brukes svært hyppig både på dagtid, kveldstid og i helger, og anses som viktig for en levende lag- og organisasjonskultur i bydelen.

Administrasjonen fraråder også midlertidige barnehagemoduler et aktuelt område ved Ramsvigtunet sykehjem og omsorgsboliger, dette blir et rigg- og byggeområde. Et friområde i nærheten av Ramsvigskogen barnehage frarådes også, bydelen har lite grøntarealer allerede, og det fryktes trafikkøkning og ulemper for brukerne.

– Vi må se på alle løsninger. Dette er en høyt prioritert sak for oss, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: I ordkrig om barnehagetomter til private

Fakta:

I Storhaug kommunedel tilsier prognosene at det fram til 2024 vil være en underdekning av barnehageplasser.

Utvalg for oppvekst og utdanning har bedt Kommunedirektøren utrede oppføring av midlertidig barnehage.

Kommunedirektøren har vurdert om Midjord bydelshus og to kommunale tomter kan brukes til å etablere midlertidige barnehager, men ser ikke at det på Storhaug er kommunale bygg eller tomter som egner som for etablering av midlertidige plasser.

For å legge til rette for å øke antall plasser i sentrumsnære områder og/eller erstatte uhensiktsmessige bygg/geografisk plassering, er det behov for at kommunen sikrer tilstrekkelig areal og/eller bygg til barnehageformål, konkluderer kommuneadministrasjonen.

Fram til de nye barnehagene på Storhaug står klar til bruk, får barn som bor på Storhaug og ikke får plass i egen kommunedel, tilbud om plass i andre barnehager i kommunen.

Utvalg for oppvekst og utdanning hadde saken på sakskartet 18. mars. Møtet er utsatt på grunn av viruspandemien.

Mer fra Dagsavisen