Nyheter

Sykdom, karantene og stengte skoler: Dette har du krav på

Tusenvis av foreldre må være hjemme med barn på grunn av de stengte skolene og barnehagene de neste ukene. Dette har du krav på.

Skoler og barnehager i hele Norge er i ferd med å stenges. Fra og med fredag er alle videregående skoler stengt, og fra og med mandag 16. mars er også barnehager og barneskoler stengt. Foreldre oppfordres også til å være hjemme med barna sine fredag 13. mars.

Men har du krav på sykepenger eller omsorgspenger når du er hjemme med et friskt barn? Ja, skriver nå Nav på sine nettsider.

LES OGSÅ: Legevakten: Hvem trenger koronatest?

«Ved stenging av barnehage eller skole vil du ha rett til å bruke omsorgspenger. Hvor lenge du kan bruke omsorgspenger avhenger av hvilken rett du har til ytelsen. De fleste har rett på opptil 10 dager. Dersom du for eksempel er alene om omsorgen for barnet, har flere barn enn to, har omsorg for kronisk syke eller funksjonshemmede barn, kan du ha rett på flere omsorgsdager. Arbeidsgiveren din skal dekke de første 10 dagene med omsorgspenger. Når arbeidsgiver har utbetalt 10 dager, kan det søkes om refusjon fra NAV for de overskytende dagene» skriver Nav i en oppdatert melding på sine nettsider.

LES OGSÅ: Én koronasmittet innlagt på SUS

Unio-leder Ragnhild Lied sier til NTB at arbeidstakere bør ivaretas økonomisk under viruskrisen.

– I tida framover kan vi komme i en situasjon der mange ikke kan gå på jobb som følge av smittefare, eller må være hjemme med barn fordi skoler og barnehager stenges. Disse må få rett til sykepenger eller omsorgspenger i hele perioden det er snakk om, sier Lied.

LES OGSÅ: Strengere korona-tiltak på sykehjem

Under sin pressekonferanse torsdag pekte statsminister Erna Solberg blant annet på denne problemstillingen.

– Dette blir en belasting for både bedrifter og familier. Og sykedager med barn kommer til å bli utvidet i regelverket, og vi skal bidra til at vi i den totale pakken på økonomiske tiltak også hjelper bedrifter fremover, sa Solberg.

LES OGSÅ: Museene stenges for publikum

Dersom du er satt i karantene eller er blitt oppfordret til å sitte i karantene kan du derimot ha rett til sykemelding, og dermed sykepenger. Dette må vurderes av lege. I utgangspunktet må du møte opp personlig hos legen for å ha rett til sykemelding, men det kan gjøres uttak for dette dersom «pasienten har, eller antas å ha, en smittsom sykdom av betydning for folkehelsen». I et slikt tilfelle kan det gå bra å kun ha kontakt med fastlegen din over telefon eller via nettet.

Velger du på eget initiativ å isolere deg i hjemmet på grunn av smittefare, har du ikke rett til sykepenger.

Mer fra Dagsavisen