Nyheter

8. mars-feiringen: – Alle er ikke like, men vi skal alle stille likt

Kvinnedagen i Byparken var preget av godt oppmøte, og en kamp som skal kjempes av begge kjønn.

1 av 10

Så var dagen her. Kvinnedagen. Byparken bugnet av mange ulike mennesker. Det var riktignok flest kvinner, men en god del menn også. Eirik Gitlesen var en av dem som møtte opp for å kjempe sammen med sine medsøstre.

– Jeg mener at både kvinner og menn skal ha like muligheter i arbeidslivet og livet generelt. Jeg syns en slik markering er skikkelig fin. Det viser at folk kommer sammen og jobber mot en bedre framtid, sier Gitlesen til RA.

Om lag 2000 personer deltok i 8. mars-toget som var innom Skagenkaien og Fargegata før markeringen i Byparken.

LES OGSÅ: Kvinnedagens hovedtaler: – Kvinners arbeid devalueres av samfunnet

Jubel fra publikum

Lill Sverresdatter Larsen, lederen av Norsk Sykepleierforbund, holdt en tale om samfunnets strukturelle forskjeller med tanke på likestilling. Til stor jubel fra publikum sa hun følgende:

– Alle er ikke like, men vi skal alle stille likt.

Larsen syns det var stas å være i Stavanger. Etter talen gikk hun sammen med flere under parolen "Slutt opp om velferdsstaten".

– Det var et godt oppmøte, og til og med mange menn. Neste år vil jeg se like mange menn som kvinner. Vi må slutte å si gratulerer med dagen til  kvinner. Dette handler om samfunnet og befolkningen. Et likestilt samfunn er et godt samfunn, sier hun til RA.

De andre appellantene kom også med tordentaler. Øzlem Akdogan fra Ungkurd snakket  om urettferdighet, diskriminering og likestilling som må bedres på flere plan for kurdiske kvinner. Det ble klappet og heiet over lav sko. Else Karin Bjørheim som var dagens ungdomsappellant kom med flere stikk til sine mannlige medpolitikere til stort engasjement fra publikum.

– Dette var kjempegøy, sier Unge Høyre-politikeren til RA.

Flere kamper

Stemningen i Byparken var preget av alvor og glede. Christel Wawrczeck var en av kvinnene som gikk under parolen "Forby Nordfront, nå!".

– Kvinner er fortsatt ikke likestilt, og derfor er jeg her i dag. Jeg går under denne parolen fordi det bare blir flere og flere høyrevridde organisasjoner i hele verden. Bare se til det som nylig skjedde i Tyskland, det er skremmende. De høyreekstreme har holdninger som jeg ikke ønsker å se noe til, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Kvinnekamp: – Et gufs fra fortiden