Nyheter

Ydstebø og Stordalen tar ny sats med Bjergsted-hotell

Vinneren av en ny arkitektkonkurranse for Base Property og Choice-kjedens hotell er ventelig klar i mai måned.

De mye omtalte byggeplanene ved havnen i Bjergsted kom et steg nærmere i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) i desember. Da vedtok utvalget å åpne opp for flere mulige plasseffektive parkeringsløsninger. Base Gruppen, Stavanger-regionen Havn og Choice-kjeden samarbeider om prosjektet.

– Det er iverksatt arkitektkonkurranse, og planen er at vinneren kåres i løpet av mai, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson i Base Gruppen til RA.

Gjenoppbygges

UBS-vedtaket åpner også for riving og gjenoppbygging av Sandvigå 11 som en replika, også kalt stilkopi.

– Her forholder vi oss til vedtaket i utvalg for by- og samfunnsutvikling, og vil i samarbeid med byantikvaren komme fram til et resultat som er i tråd med det, sier Einarsson.

«Bygningen skal i størst mulig grad være en eksakt kopi (replika). (...) Utvalgte elementer i originalbygget skal tas ned, settes i stand og oppføres som eksponerte element i hotellet. (...) Videre kan for eksempel vinduer, dører, teglstein vurderes gjenbrukt i samråd med Byantikvar og byggteknisk konsulent», heter det i UBS-vedtaket.

Tidsplanen framover er ennå uavklart, og det er vanskelig å si når Ydstebø og Stordalens hotellprosjekt kan stå ferdig.

– Det avhenger av hvor lang tid reguleringsprosessen tar, men det går gjerne to år fra vedtak i kommunestyret til prosjektet er ferdigstilt, sier Einarsson. Utbyggingsplanene ved Stavanger katedralskole, avdeling Bjergsted, Kulturskolen, Kuppelhallen og DNV GL-bygningen, vil ifølge Einarsson ikke gå ut over grøntområdene.

– Nei, målet er at dette skal bli et prosjekt som både ivaretar og komplementerer grøntområdene. Forhåpentligvis vil denne utbyggingen føre til at flere tar dette flotte området i bruk i langt større grad enn i dag, sier Einarsson.

Alfred Ydstebø og Base Property og Petter Stordalen og Nordic Choice Hotels vant i 2014 kampen om å få bygge hotell på Bjergsted-tomten i konkurranse med og to andre grupperinger, den ene med Sjur Lærdal, Ole Njærheim, Aspelin Ramm og OBOS Forretningsbygg og den andre med Arthur Buchardt og hans AB Invest.

Cruisekai

Sentrumsplanen legger opp til cruisekai og såkalte ISPS-gjerder, slik at det ikke lenger vil bli en tomt med fri sjøadgang. Kaien blir ventelig brukt av cruisebåter, og vil nok stjele utsikt både for hotellgjester og kontorarbeidende.

– Ja, enten skipene ligger i Vågen, på Holmen eller ved Konserthuset, stjeler de utsikt de timene de er til kai, sier Einarsson, som henviser til Stavangerregionen havn om for detaljer om IPSP-gjerder og tilgang til kaiområdene.

Fakta:

Home Properties (Choice/Stordalen), nå Strawberry Properties, og Base Property fikk i 2014 tilslag på en konkurranse i Stavanger kommune-regi for utvikling av en hotelltomt i Bjergsted.

Det ble signert en opsjonsavtale for kjøp av hotelltomten i 2015. Avtalen krever arkitektkonkurranse, som ble utsatt i påvente av vedtak i sentrumsplanen.

Sentrumsplanen legger opp til etablering av ny kai i Bjergsted, og som skal sikres med gjerder som en ny ISPS-sone (sikring av skip og havneanlegg).

«Dette endrer forutsetningene for et eksklusivt hotellprosjekt i sjøkanten. Samtidig vil en kai gi mer landareal, noe som kan benyttes til å utvikle området og styrke Bjergsted som tyngdepunkt for arbeidsplasser, kultur og undervisning», heter det i en rapport Multiconsult har utarbeidet på oppdrag fra Base.

Stavangerregionen Havn, som skal bygge ny kai i henhold til sentrumsplanen, har inngått en avtale med Base

Gruppen for den praktiske gjennomføringen av arkitektkonkurranse.

Tiltakshavers antatte kritiske masse gir et areal for hotell på rundt 12.000-13.500 kvadratmeter, og annen bebyggelse på rundt 10.000 kvadratmeter.

Mer fra Dagsavisen