Nyheter

MDG vil bytte ut biler med grøntområder

I tillegg til å stenge flere gater og Vågen for biler, ønsker flertallspartiene å gjøre enkelte parkeringsplasser i sentrum om til grøntområder.

I byromsstrategien er det blitt vedtatt at politikerne skal endre en del av byrommene i Stavanger sentrum.

– Noen av dem vil endres fra parkeringsplasser til grønne områder som vi fyller med aktiviteter, sier Rune Askeland fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

De stedene i sentrum som politikerne ønsker å forbedre er Holmeallmenningen, Børehaugen Torg, Geoparken og Klubbgata. Innbyggerne kan ifølge Askeland forvente mer grønt og rennende vann.

– Det handler ikke om at vi skal parkifisere sentrum, men transformere fra for eksempel parkeringsplasser til områder med lekeplasser, fontener og sitteplasser. Det skal være ting som er innbydende og som trekker folk til sentrum, sier Askeland.

LES OGSÅ: Handelsstand-uro for stengte sentrumsgater
LES OGSÅ: – Bomringene tar ikke livet av sentrum. Det gjør de stengte veiene

Parkeringsplassen på Holmeallmenningen er ett av stedene som skal bytte ut biler med lekeplass og benker.

Kommer til å ta tid

Ifølge MDG-politikeren er det blitt en trend i Europa å basere seg på færre biler i sentrum, mer gågate og flere aktiviteter som innbyr til at alle, uansett aldersgrense og funksjonsevne, trekkes til sentrum.

– Vi snakker om å få inn ting som er attraktivt. I tillegg satser vi mye på trær, og jeg mener det er satt av 2,4 millioner kroner til forvaltningsplan av bytrær. Det handler selvfølgelig om det vakre og fine, men og om at vi skal ha insektvennlige trær i byområdet, sier han.

– Det jeg har til felles med de skeptiske i handelsstanden er at vi alle ønsker flere folk til sentrum, legger MDG-eren til.

Det er satt av flere millioner til hvert prosjekt, men nøyaktig sum kan ikke Askeland svare på. Det gjenstår noe politisk behandling, men politikerne ønsker å sette i gang med arbeidet med byggingen allerede nå.

– Det er snakk om noen år. Det kommer til å ta tid, og derfor må vi begynne nå, sier Askeland. Grunnen til at politikerne ønsker å gjøre om parkeringsplassene til grønne områder er for å få ned bilbruken og øke attraktiviteten i Stavanger sentrum.

– Jeg mener at det ikke er nok folk i sentrum i dag. Derfor er vi nødt til å gjøre noe, sier politikeren .

– Vi har for mange parkeringsplasser, og det er alltid ledige plasser. Det er en voldsom krisemaksimering om dagen, nærmest uten grunn, legger han til.

Askeland etterlyser konkrete forslag til endringer fra dem som viser misnøye over politikernes vedtatte sentrumsplan.

– Jeg er kjempeoptimist, og det blir ikke et dødssentrum. Vi ønsker å gi arealet tilbake til innbyggerne, sier Rune Askeland.

LES OGSÅ: Uenigheter om bilfrie veier
LES OGSÅ: – Næringsforeningen på siden av byutviklingen

Johnsen: – Galskap

Selv om de fleste politikerne i byen er fornøyde med vedtaket, er mange i handelsstanden i Stavanger sentrum redd for at tiltakene kan føre til færre besøkende i byen. Øyvind Johnsen driver butikken Johan P. Johnsen AS i Nedre Holmegate like ved parkeringsplassen utenfor De røde sjøhus. Han er overbevist om at politikernes plan vil koste ham kunder.

– Det de holder på med er galskap, og det er sørgelig at de skal ødelegge byen på denne måten, sier Johnsen til RA.

– Det som kommer til å skje er at i stedet for å kjøre til Stavanger sentrum, så kjører innbyggerne til Forus eller Kvadrat. Er det det politikerne ønsker, og er det det som er det rette for miljøet, spør Johnsen.Han mener at det ville vært fantastisk dersom politikerne kunne garantere at endringene i Stavanger sentrum vil føre til økning i antall besøkende.

– Det er rett og slett galskap, og de lever i en annen verden, sier Øyvind Johnsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: