Nyheter

Re-Naa fikk to Michelin-stjerner

Nå har Stavanger en to-stjernes Michelin-restaurant.

Bilde 1 av 5

Re-Naa fikk mandag sin andre Michelin-stjerne.

Det var en glad Sven Erik Renaa som entret scenen i Olavshallen i Trondheim.

Stjernekokken ga klar melding til teamet sitt i Stavanger.

– Dere i Stavanger er det beste teamet i hele verden.

Re-Naa fikk sin første Michelin-stjerne tilbake i 2016. Da som den eneste restauranten i Norge utenfor Oslo.

Nå er Re-Naa den eneste restauranten utenfor Oslo med to stjerner.

– Dette er store greier

– Helt utrolig! Dette er store greier! Vi var den første restauranten som fikk Michelin-stjerne utenfor Oslo. Nå er vi den første utenfor Oslo som har to stjerner. Vi er foregangsfolk, sier Sven Erik Renaa til RA.

Ryktene var der, om at Re-Naa skulle få sin andre stjerne. Da RA snakket med Renaa før utdelingen var han helt rolig.

– Jeg trodde ikke at vi skulle få to stjerner. Jeg var skeptisk da maset og ryktene begynte. Jeg hadde ikke trodd dette i det hele tatt. Jeg ble helt sjokkert, sier Renaa.

LES OGSÅ: Re-Naa i nye lokaler: – Det skal føles som om du er hjemme hos oss

– Roser teamet i Stavanger

Men uten teamet sitt i Stavanger, er det ingen Re-Naa, understreker Renaa selv.

– Jeg er stolt. På vegne av meg selv. Men best på vegne av gjengen og teamet i Stavanger. Som står på hele døgnet for å få dette til. Det er en fantastisk gjeng, som vil dette så mye. Uten den gjengen hadde dette aldri funket. De gjør grovarbeidet. Og de har en sånn enorm entusiasme, som smitter over på meg, sier Renaa.

En Michelin-restaurant med to stjerner betyr også mye for byen Stavanger, mener Renaa.

– Stavanger får en helt annen besøksgruppe fra utlandet og andre steder i øandet som kommer og spiser hos oss hver kveld.

I Norbøgata 8, lokalene til Re-Naa, fulgte de ansatte med på utdelingen på storskjerm.

LES OGSÅ: Michelin-representant har vært på befaring i Stavanger

Ansatte feiret: – Lokalet eksploderte

– Det er veldig vanskelig å beskrive følelsen da Re-Naa rullet over skjermen. Lokalet eksploderte. Folk gråt av glede. Dette er utrolig stort for oss som jobber her. Vi er en gjeng som legger utrolig mye arbeid og tid i dette. Å få én stjerne er enormt. Å få to er på et helt nytt nivå. En stor anerkjennelse til Sven Erik og Torill, og alle som jobber her, sier sjefkokk Jae Bang, som er fra Korea.

På forhånd var det mange som mente at Re-Naa kom til å ta enda en stjerne.

– Rykter er rykter. Man vet aldri. Men, Michelin-stjernene er vårt hovedmål. Vi jobber og står på uansett – med eller uten Michelin-stjerner. Det er gjestene vi jobber for, sier Bang.

De fleste av de ansatte er under 30 år, og mange er fra ulike land.

– Ansatte kommer hit for å jobbe akkurat her. Vi har folk fra Italia, Russland, Thailand, Korea. Vi kommer til å «pushe» på, utfordre oss selv og jobbe knallhardt videre med denne «bevegelsen», sier Bang.

– Vi er som en familie

Soussjef Edoardo Medda fra Italia har jobbet fem år i Stavanger.

– Jeg føler ikke at ting er så forandret nå enn før utdelingen. I morgen skal jeg på jobb som vanlig, og gjøre akkurat det samme som før, sier Medda og smiler lurt.

Selv om Medda har rett i at hverdagen kommer, tar han seg også tid til å skryte av «familien» på Re-Naa.

– Vi er som er familie. En familiebedrift. Vi bruker faktisk store deler av livet vårt her, og vi jobber for noe vi tror på, sier Medda, som faktisk var i ferd med å gi opp Norge.

– Det var mye regn og veldig kaldt. Deprimerende. Jeg vill flytte. Men så fant jeg Sven Erik. Han har gitt meg en ny gnist. Det er fantastisk å jobbe her, sier Medda.

Beholdt sin stjerne

Sabi Omakase behold sin én-stjerne.

Stavanger-kokk Christopher W. Davidsen ved Speilsalen og Britannia hotell i Trondheim fikk sin første Michelin-stjerne.

– En drøm har gått i oppfyllelse, sier kokken Christopher Davidsen, som tidligere har vunnet sølv i kokkekonkurranse Bocuse d’Or.

Til sammen fem norske restauranter ble tildelt nye stjerner da årets nordiske Michelin-guide ble presentert i Trondheim 17. februar.

Tildelt én stjerne:
* Speilsalen i Trondheim 
* Bare Restaurant i Bergen (Bergens første)
* Under i Lindesnes 
* Omakase i Oslo

Tildelt to stjerner:
* Renaa i Stavanger (gikk fra én til to stjerner)

Beholder én stjerne:
* Galt i Oslo 
* Kontrast i Oslo
* Statholdergaarden i Oslo
* Sabi Omakase i Stavanger 
* Fagn i Trondheim
* Credo i Trondheim

Mister tre stjerner:
Maaemo (restauranten stengte i desember i fjor, åpner igjen i nye lokaler 24. februar)

LES OGSÅ: Kan Renaa få to Michelin-stjerner?

Mer fra Dagsavisen