Nyheter

Musikkfest for 12. gang: – Kanskje folk forelsker seg i en ny sjanger

De to nye festivallederne oppfordrer både unge, gamle, hen, hun og han til å søke om å spille under årets Musikkfest Stavanger.

– Jeg synes det er helt magisk å gi musikk til folk der de er, og gi dem muligheten til å gå fra scene til scene. Kanskje oppdager de noe helt nytt, kanskje hører de noe de aldri har hørt før og kanskje får de en musikalsk åpenbaring og forelsker seg i en ny sjanger. Jeg har selv oppdaget band som er langt utenfor det jeg vanligvis hører på, og som jeg aldri ville funnet på å høre på ellers. Så det føler jeg er essensen av Musikkfest, sier festivalens nye administrative leder, Jannette Aurdal.

– Dessuten er det jo kjekt at folk kan bli eksponert for musikk uten å måtte betale for det. At musikk fyller byrommet er veldig viktig, og noe det er altfor lite av generelt, legger produksjonsleder Fredrik Sele til.

Aurdal og Sele er de to nye festivallederne for Musikkfest Stavanger, og begge har bakgrunn fra kulturlivet og ulike posisjoner i Folken. Tidligere har det vært én festivalsjef, men både Sele og Aurdal tror det var en klok avgjørelse å dele stillingen i to.

Årets Musikkfest arrangeres 6. juni, hvor kveldsarrangementet i år foregår på Folken. Det er fortsatt litt tidlig å si noe om hvordan arrangementet blir, men Sele sier det ikke vil bli noen store, synlige forandringer. Likevel skal de ha en prat om de ulike scenene, plassering og kveldsarrangementet i samarbeid med festivalrådet.

– Det er mye logistikk. Overraskende mye. Men det er fortsatt tidlig i løpet og vi får kyndig veiledning av den forrige festivalsjefen, sier Aurdal.

LES OGSÅ: Har drevet Musikkfest i over ti år – nå gir han seg

Vil nå bredt ut

Påmeldingen for band åpnet 1. februar, og allerede nå har Musikkfest fått inn rundt 50 søknader fra band og artister som ønsker å spille. I fjor var det rett over 100 band som sto på de ulike scenene rundt omkring i Stavanger sentrum.

– Noen år må en nesten ut å fiske for å fylle plassene, mens andre år får vi inn mye mer enn det er plass til. Når det kommer til kveldsarrangementet og de ulike scenene så er jo det en kabal, men det er viktig for oss at bandene skal få mulighet til å spille på en scene uansett hvem de er. Og det er ingenting i veien for å sette et band på en stor scene selv om de kanskje ikke er så kjente, sier Sele.

– Vi prøver å nå ut ganske bredt, og vi ønsker en fin representasjon av nesten alle sjangre, alder og erfarenhet. Og at alle skal få en real mulighet, sier Aurdal.

Frivillig-påmeldingen åpnet på mandag. Foreløpig er de to festivallederne litt usikre på nøyaktig hvor mange som trengs, men de vet det er «en hel haug». Blant annet skal alle scener bemannes og rigges, og det trengs sjåfører, sceneansvarlige, vakter og handy menn og kvinner.

LES OGSÅ: Lokale artister roser Musikkfest

En trygg opplevelse

RA har tidligere skrevet om kjønnsbalansen under Musikkfest, og for tre år siden var 3 av 4 som spilte på Musikkfest mannlige artister eller rene «manneband».

– Flere festivaler har kjørt hardt på for å rette opp kjønnsbalansen. Vi er dessverre i en litt annen situasjon, for vi har ikke fire millioner i budsjett og kan sette det som et kriterium. Men det er viktig å etterstrebe en viss kjønnsbalanse. Både på scenen, men også i de veldig mannsbelastede områdene bak scenen, sier Sele.

– Ja, vi må jobbe så godt vi kan med å oppfordre alle til å søke. Både unge, gamle, hen, hun og han, legger Aurdal til.

– Vi har et kjønnsperspektiv på alt vi gjør. Jeg hadde blitt overrasket hvis det kun var gutter på Musikkfest, og det hadde ikke vært OK for min del. Men det tror jeg ikke kommer til å bli et problem når man ser på alt som rører seg i musikk-Stavanger for tiden. Generelt er det veldig mye bra, sier Sele.

Tidligere har band som Kvelertak og Sløtface spilt på Musikkfest, og de to nye festivallederne mener festivalen er et fint springbrett og en god måte for musikere å få vist seg fram på.

– For bandene og artistene er det viktigste at de får en trygg og god opplevelse på scenen og at de lærer noe av det. Ikke at de bare kommer, blir plassert på en scene og ikke skjønner hva som skjer, men at vi tar dem godt imot, sier Sele.

– For mange er Musikkfest den første scenen de noen gang står på, og da er det viktig at vi som festival bidrar til at det føles greit og at de blir tatt godt vare på. For vi ønsker jo alltid mer musikk og mer lokal musikk, sier Aurdal.

Mer fra Dagsavisen