Nyheter

Solborg folkehøgskole kan miste statsstøtte

Om kort tid skal re­gje­rin­gen avgjøre om fol­ke­høy­sko­le­ne får be­hol­de stats­støt­ten til kort­kur­s. Den vil Sol­borg-rek­tor Kjell Kon­sta­li helst beholde.

I Norge er det 83 fol­ke­høy­sko­ler. Tel­ler man med sko­le­ne til­eg­net pen­sjo­nis­ter er det 85. De fles­te har se­mest­re ba­sert på fle­re lang­kurs som va­rer over en leng­re pe­ri­ode. Sko­le­ne har også støt­te til å ar­ran­ge­re kort­kurs, men det­te er mest brukt på fol­ke­høy­sko­le­ne for pen­sjo­nis­ter.

Nå står de 82 sko­le­ne in­klu­dert Sol­borg fol­ke­høg­sko­le på Tjens­voll i fare for å mis­te kortkurstil­bu­det. 
– Ak­ku­rat nå har vi in­gen kort­kurs her, men vi har mu­lig­he­ten til å ha det. De som blir hardest ram­met av det­te for­slaget er sko­le­ne som har det­te som et til­bud for blant an­net funksjonsnedsatte men­nes­ker, sier rek­tor Kjell Kon­sta­li til RA.

LES OGSÅ: Gunn-Rita hjelper Wirak og Sandnes med å bli sykkelbyen igjen

Lang pro­sess

Av de om lag 8000 personene som går på fol­ke­høy­sko­le i Norge vil om­trent ti pro­sent av dis­se bli påvirket av en po­ten­si­ell lov­end­ring. For­slaget om end­rin­gen i fol­ke­høy­sko­le­lo­ven kom i no­vem­ber i fjor. 
Nå har fris­ten for hø­rings­inn­spill gått ut. Kon­sta­li sit­ter også i fol­ke­høy­sko­le­nes po­li­tis­ke or­gan Fol­ke­høg­sko­le­rå­det, som er kri­tis­ke til Kunn­skaps­de­par­te­men­tets for­slag.

– Vi i rå­det syns det er vik­tig at om den­ne støt­ten skal be­hol­des må mid­le­ne bru­kes til de mest sår­ba­re i sam­fun­net. Om det er noen som har hav­net på ut­si­den av sam­fun­net, el­ler er funk­sjons­ned­sat­te, er det fint at de har til­bu­det om kort­kurs. Da vil de ha et sted å gå til som gir dem en hver­dag med ru­ti­ner. Det vi vil med kort­kur­se­ne er da å frem­me in­klu­de­ring og be­kjem­pe uten­for­skap, sier rektoren.

Rektor Kjell Konstali håper tilbudet med kortkurs vil vedvare.

Rektor Kjell Konstali håper tilbudet med kortkurs vil vedvare.

LES OGSÅ: Arrangerer nyttårsball i historiske omgivelser

Til Stortinget

Kunnskapsdepartementet må nå av­gjø­re alle høringsinnspillene som har kom­met inn fra uli­ke in­stan­ser. 
Både Solborg fol­ke­høg­sko­le og Jæ­ren folkehøgskole har ut­talt seg i tillegg til Funksjonshemmedes fellesorganisasjon. Prosessen avsluttes forhåpentligvis innen sommeren.

– Ak­ku­rat nå be­hand­ler Kunnskapsdepartementet hø­rings­inn­spil­le­ne som er mot­tatt og ut­ar­bei­der for­slag til tekst som er tenkt inn­tatt i en lov­pro­po­si­sjon. Sik­te­må­let er å få sa­ken be­hand­let i Stor­tin­get in­nen som­me­ren, opplyser Ajfer Husejin, kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver i Kunnskapsdepartementet, i en e-post til RA.

Tidligere suksess

Solborg folkehøgskole har hatt kortkurs med suksess tidligere. På det meste har de hatt opptil to kortkurs i året, men ingen kurs til gruppen som Konstali helst ser det blir satset på – de sårbare.

– Jeg har pleid å reise til Thailand med en gjeng voksne folk. Der har vi fokus på solidaritet, kultur og religion. En litt annerledes tur. Vi har hatt et solidaritetsprosjekt i Nord-Thailand der vi har bygget opp et internat for skolebarn som skulle få gå på skole. I forkant og etterkant har deltakerne fått faglig påfyll i form av kurs, sier han.

Regjeringen mener at kortkursene er blitt brukt til feil gruppe mennesker. Fases tilbudet ut kan folkehøyskolene fortsatt finansiere kortkursene selv. Går forslaget igjennom vil statsstøtten til kortkursene avslutte fra og med 1. januar 2021.

LES OGSÅ:  Bråket i Vaulen endte uavgjort

Dette er folkehøyskole: 

  • Et skoleår uten karakterer, pensum eller eksamen.
  • Skoleåret er 9 måneder langt, fra august til mai.
  • 83(85) skoler rundt om i Norge, 737 linjer å velge mellom.
  • To egne skoler tilegnet pensjonister.
  • Ulike linjeretninger man kan velge. For eksempel idrett, musikk eller teater.
  • Skolene baserer seg enten på et frilynt eller kristent verdigrunnlag.
  • Mange går på folkehøyskole etter videregående skole. De fleste er mellom 18–25 år.
  • Elevene bor på internat på skolen.
  • Elevene får to tilleggspoeng for videre studier etter endt skolegang.
  • Kilde: folkehogskole.no.

Mer fra Dagsavisen