Nyheter

Jordmor i 41 år: – En enorm glede å sende hjem en frisk mor og et friskt barn

I løpet av 41 år som jordmor har Olena Orstad opplevd det meste. Tirsdag ble hun belønnet med Kongens Fortjenstmedalje for sitt arbeid.

– Helt siden barndommen har liv og fødsel fascinert meg. Jeg er oppvokst på gård og fikk tidlig oppleve og lære om livet da jeg var med på å forløse lam og grisunger. Jeg har en stor interesse for livet, og det er en veldig styrke og glede å få være med på å ta imot et liv. Jeg er veldig privilegert, sier Olena Orstad til RA.

Hun pensjonerte seg i fjor etter å ha jobbet 41 år som jordmor på SUS. Der har hun i hovedsak tatt hånd om pasienter som har hatt komplikasjoner både under og etter svangerskapet. Hvor mange kvinner og barn hun har hjulpet, vet hun ikke, men hun vet at hun har berørt mange liv.

Orstad forteller at ingen dager på sykehuset var like. Det kunne være dager som var lettvinte og gode, men det kunne også være tøffe dager hvor ting ble annerledes enn antatt. Orstad har opplevd gravide som er kronisk syke, utsatt for overgrep og hatt komplikasjoner; nesten alt man kan tenke seg innen svangerskap og i tiden etterpå.

– Det er tøft når pasienter må reise hjem når de fortsatt er syke. Men så er det en enormt stor glede å sende hjem en frisk mor og et friskt barn. Det finnes nesten ikke noe større, sier Orstad.

LES OGSÅ: SUS-jordmor ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje

Vandrende lærebok

I løpet av 41 år har Orstad merket at ting har forandret seg, og hun trekker spesielt fram samarbeidet med andre klinikker og leger. I tillegg forteller hun at kvinnene kommer inn tidligere enn før, og at jordmødrene hjelper til så tidlig som mulig hvis det oppdages avvik i svangerskapet. En annen ting er at mennene har blitt mer inkludert, ifølge Orstad.

– De var like glade før i tiden, men nå er de mer inkludert både under svangerskap, fødsel og tiden etterpå. Og det er viktig, sier hun.

I jobben har Orstad vært opptatt av detaljer og å finne det som avviker fra det normale, og da RA spør hva som er det viktigste hun har lært bort kommer svaret fort.

– Å ha fokus. Fokus på det som er annerledes og det som avviker fra det normale. Det er ikke nok å bare lese en bok, og det er ikke noe du lærer på én dag. Det er erfaring. Det er viktig å se pasienten, for det som er sykt forandrer seg veldig fort, sier hun.

I tillegg til å jobbe har hun også undervist jordmorstudenter og annet fagpersonell, og hun har gjort seg tydelig bemerket blant sine kollegaer. Faktisk så bemerket at kollegaene Signe Egenberg og Ragna Marie Bugge Aase foreslo for kongen at Orstad skulle bli belønnet med Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

– Både jordmorstudenter og jordmødre har lært mye av Olena. Hun har erfaring, kunnskap og et unikt klinisk blikk. Hun har vært som en vandrende lærebok for oss og vi har kunnet spørre henne om alt. Hvis det er noen som fortjener den medaljen, så er det Olena, sier Bugge Aase til RA.

Unikt blikk

I begrunnelsen for hvorfor Orstad burde få Kongens fortjensmedalje skrev kollegaene blant annet om hennes «unike kliniske blikk» og «høye jordmorfaglige kliniske kompetanse».

– Utallige av våre mest sårbare gravide, fødende, barselkvinner med sine nyfødte og deres familier har nytt godt av hennes ekspertise. De har, takket være Olena Orstad, kommet seg gjennom sine kriser på en optimal måte. Vi, jordmorkollegaer, leger og barnepleiere, i tillegg til mange kull med jordmorstudenter og medisinstudenter, har hatt privilegiet å jobbe sammen med Olena og lære av henne, står det i begrunnelsen.

Begrunnelsen ble lest opp høyt for en fullsatt sal under overlevering av påskjønnelsen tirsdag, og det var ordføreren i Orstads hjemkommune Klepp, Sigmund Rolfsen (Ap), som fikk æren av å overlevere Kongens fortjenstmedalje og et diplom signert av Kong Harald.

– Det er både fantastisk og overveldende, men det kom veldig overraskende på. Da de fortalte meg om påskjønnelsen svarte jeg at «sånt tøyser man ikke med», for jeg trodde ikke på det. Jeg er så glad, ydmyk og takknemlig for at jeg har hatt så mange gode år og så gode samarbeid med kollegaer, overordnede og pasienter, sier Orstad til RA.

Mer fra Dagsavisen