Nyheter

Vil både redusere og produsere fossil energi: – Et paradoks

Olje- og energiministeren mener det er fornuftig at Norge produserer olje og gass, så lenge det er et marked for det.

Mandag var olje- og energiminister Tina Bru på sitt første oppdrag som minister i hjemfylket Rogaland. Bru holdt et innlegg under Offshore Strategikonferanse på Clarion Hotel Energy i Stavanger, hvor hun pratet om ulike temaer hun mener vil være viktige framover, blant annet om hvordan klimautfordringen påvirker næringene.

En lys oljeframtid

Olje- og energiministeren ser for seg en lys oljeframtid på norsk sokkel.
– Industrien i Norge har en helt egen evne til å ta grep for å sikre at de er konkurransedyktige. De kan være med å levere olje og gass i flere år framover. Ikke minst fordi de nå jobber så godt med å kutte egne utslipp. Og teknologien og kompetansen som finnes her er verdensledende, sier Bru.

LES OGSÅ: Equinor kutter utslipp: – Unikt i verden

– Må få ned etterspørselen

Hun mener det er fornuftig at Norge fortsetter å produsere olje og gass, så lenge det er et marked for det.

– Vi må bruke mindre fossil energi for å få ned klimagassutslippene. Men, for å få til det er man nødt til å få ned etterspørselen. Det hjelper ikke å bare avvikle den norske olje og gassproduksjonen, for behovet er der fortsatt. Så lenge det fortsatt er et marked, er det fornuftig at et land som har strenge miljøkrav, som også har virkemidler som gjør at de kutter utslipp, og som er en del av det europeiske kvotesystemet, er med å leverer til markedet. Hvis vi legger ned vår produksjon vil andre land bare dekke den produksjonen, forklarer Bru.

LES OGSÅ: Samarbeider for å bli best i Europa på elektrisk transport

Hun understreker at det derfor er viktig at Norge er pådrivere internasjonalt for å få flere land til å øke sine ambisjoner, og jobbe enda bedre med å redusere bruken av fossil energi.

– På en måte kan du si at det er et paradoks at vi jobber for å redusere bruken, samtidig som vi produserer, men dette går hånd i hånd, fordi det vil naturlig trappes ned etter hvert som verden forandrer seg.

LES OGSÅ: Slik skal bøndene redusere klimautslippene

Mer fra Dagsavisen