Nyheter

SUS-jordmor ble hedret med Kongens Fortjenstmedalje

Olena Orstad har jobbet som jordmor på SUS i 41 år. Tirsdag ble hun hedret med Kongens Fortjenstmedalje.

Onsdag ettermiddag var venner, kjente og kolleger samlei en av sykehusets aulaer for å feire at Olena Orstad, mangeårig jordmor ved Stavanger universitetssjukehus, skulle motta Kongens Fortjenstmedalje.

– Jeg har veldig lyst å si takk for denne fantastiske påskjønnelsen. Den kom veldig overraskende, sa Orstad da hun mottok medaljen, og takket samtidig alle kollegaene.

– Jeg takker for de fine ordene. Skal vi lykkes med noe dreier det seg om samarbeid, for dette er ikke noe enmanssarbeid. Hjertelig takk, sa Orstad før hun gikk ned fra scenen.

En vandrende lærebok

Det var Orstads kollegaer Signe Egenberg og Ragna Marie Bugge Aase som hadde foreslått og søkt om påskjønnelsen til Orstad. Begrunnelsen for hvorfor Orstad burde få Kongens Fortjenstmedalje ble lest opp høyt i aulaen, og der sto det blant annet om hennes «unike kliniske blikk» og «høye jordmorfaglige kliniske kompetanse».

– Utallige av våre mest sårbare gravide, fødende, baselkvinner med sine nyfødte og deres familier har nytt godt av hennes ekspertise, og har takket være Olena Orstad kommet seg gjennom sine kriser på en optimal måte. Vi, jordmorkollegaer, leger og barnepleiere, i tillegg til mange kull med jordmorstudenter og medisinerstudenter, har hatt privilegiet å jobbe sammen med Olena og lære av henne, sto det i begrunnelsen.

Videre skriver Orstads kolleger at hun er kjent som en svært engasjert fagperson av jordmødre, leger, barnepleiere og jordmorstudenter og ikke minst av kvinnene hun har tatt hånd om.

– Vi som kolleger opplever Olena som en vandrende lærebok, og som en ærlig og redelig fagperson med stor faglig integritet, leste kollega Egenberg opp fra scenen.

Imponerende

Ordføreren i Orstads hjemkommune Klepp, Sigmund Rolfsen (Ap), delte ut medalje, diplom og bukett.

Han innledet talen med å gratulere Orstad med dagen og takke for invitasjonen.

– Dette er noe jeg setter stor pris på å ta del i. Når vi hører begrunnelsen som er blitt gitt er det ikke rart at dette er velfortjent. 41 år som jordmor ved samme sykehus er bare imponerende. Alt dette viser at du er en god dame som er velfortjent denne utmerkelsen som tross alt henger ganske høyt, sa Rolfsen fra talerstolen.