Nyheter

Vil ha vegansk på Spis for 100

Neste uke kan du spise for en hundrings på flere av byens restauranter. 35 restauranter er med, men bare fem tilbyr et vegetaralternativ. Veganeren Iris Edina Mujanic er ikke imponert.

Bilde 1 av 2

Iris Edina Mujanic syns det er bra det finnes noen alternativer for veganere, men syns det absolutt burde vært flere.

– Nå om dagen er det såpass stort fokus på plantebasert kosthold at det burde tilsi at vi fikk flere restauranter å velge mellom under Spis for 100, sier veganeren til RA.

LES OGSÅ: Rennesøy-bonden Guttorm: – Alt handler ikke om Stavanger sentrum

Nabobyen er bedre

Mujanic påpeker at det ofte er tre alternativer på menyen i Sandnes, og at gjerne et da er plantebasert. I Stavanger har restaurantene én rett å by på. Olivia, Jai Hind, Los Tacos og

Maggies Munchies er restaurantene som tilbyr noe plantebasert.

– Hadde det vært opp til meg ville jeg helst at halvparten av spisestedene skulle hatt noe vegetar eller vegansk, sier Mujanic.

LES OGSÅ: For influenser Djesa er Vestre Platå usentralt

Positivt å prøve

Veganeren Mujanic savner Bellies som et av spisestedene man får teste under arrangementet. Likevel syns hun det er viktig å rose restaurantene som faktisk prøver.

– Jeg syns det er skikkelig kult at Sting kun har et plantebasert alternativ. Det er jo tross alt litt risikabelt med tanke på at folk skal velge å spise der, sier hun.

LES OGSÅ: «Byasen» Oddvar (39) vendte tilbake til hjembygda

Andreas P. Berg viser stolt fram hva de har fått til.

Andreas P. Berg.

Foto: Andrea D. Johansen

Noe for alle

Prosjektlederen bak Spis for 100, Andreas P. Berg, forholder seg nøytral til hvilke spisesteder som har meldt seg på.

– Vi har vært opptatt av at vi skal ha variasjon. Vi ville ha med både store nye restauranter slik at de får prøvd seg. Vi kunne ikke bestemme hva restaurantene skal ha på menyen, sier han til RA.

Berg lot seg inspirere fra tiden han bodde i Kristiansand hvor konseptet med Spis for 100 først ble lansert. Han håper selvfølgelig så mange som mulig får prøve noe nytt i matveien.

– Akkurat den uken er det lov til å legge på seg litt og glemme treningssenteret. Jeg pleide å spise både lunsj og middag ute under arrangementet i Kristiansand, sier han.

LES OGSÅ: Mangelen på IT-nerder i regionen bekymrer

Håper på kø

Firmaet bak Spis for 100 i Stavanger er Kultur & kos. De har fått mange tilbakemeldinger, og tar dem videre til neste omgang med Spis for 100 i september.

– Det blir nok kaos den uken. Det kan kanskje være en fordel å reservere bord der man vil prøve maten, men jeg tror ingen egentlig er forberedt på hvor mange som kommer. Jeg håper det blir lange køer, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha medisinstudie på UiS

Grønn uke

Senere ser arrangørene på mulighetene rundt å arrangere en såkalt «Spis grønt-uke» for dem som er opptatt av plantebasert mat.

– Vi vet jo at grønn mat er i fokus om dagen. Derfor vil vi ha en uke hvor restauranter tilbyr plantebasert mat til en redusert pris.

Mer fra Dagsavisen