Nyheter

– Både en hobby og en kampsak

Veronica Simoné Fjeld er Vixen-finalist for andre år på rad. Men som en stadig voksende influenser har hun også fått kjenne på baksiden av medaljen.

– Det er helt fantastisk at jeg er relevant i år igjen, og jeg blir nok en gang imponert over hvor engasjerte følgerne mine er. I fjor var jo et litt annerledes år for meg som influenser, i og med at jeg tok med meg det fra sosiale medier på stand up-scenen. Så jeg er glad for at det falt i smak og at det ikke har skremt vekk folk – kanskje heller tvert imot, sier TV Vests Veronica Simoné Fjeld til RA.

Hun er finalist i kategorien «Folkets favoritt» under årets Vixen Awards. Konkurransen er basert på publikumsstemmer, og det er følgerne til Fjeld som har stemt henne fram. Fjeld har slått seg opp som en betydelig influenser de siste årene, med nærmere 80.000 daglige følgere på Snapchat og nesten 20.000 på Instagram under navnet «Yummymummy».

– Jeg har ikke noe håp om å vinne. Men det er klart jeg vil vinne. Selvfølgelig vil jeg det, sier Fjeld.

– Men jeg har regnet litt på det. Hvis absolutt alle mine følgere pluss noen til stemmer på meg, og bare 20 prosent av Funkygines følgere stemmer på henne, da klarer jeg det. Og det er jo et litt urealistisk bilde, legger hun til og ler.

I kategorien «Folkets favoritt» er Fjeld finalist sammen med navn som Vegard Harm og Funkygine.

– Jeg liker jo å være litt utenfor boksen. Det som er litt gøy er jo at vi er blitt et sånt samfunn som higer etter likerklikk og følgere, og så er jeg i selskap med disse her som er enormt store navn og har mange flere følgere. Men da er vel det et tegn på at det ikke handler om kvantitet, men...

– Kvalitet?

– Hahaha, det var dine ord. Men det er kjekt å se at jeg er i selskap med disse store, sier Fjeld.

LES OGSÅ: Dama som ingen kunne målbinde

Kroppspositivist

Men det har også en bakside når 80.000 mennesker daglig følger med på livet ditt, og Fjeld har fått kjenne på den baksiden.

###

– Jeg har holdt på med dette i alle år, men det er først i det siste jeg har kjent skikkelig på baksiden av medaljen, sier Fjeld.

Hun er en såkalt «kroppspositivist» og forsøker å fremme at kropp er flott i alle former og fasonger. Samtidig kjemper hun også for at man er fin nok som man er, og at man ikke trenger kosmetiske behandlinger for å se bra ut. Hun er derfor ofte engasjert i debatter i ulike fora og ytrer sine meninger i sine sosiale medier-kanaler. Men det fører også med seg stygge kommentarer fra folk som ikke er enig med henne.

– Jeg får vondt i magen av det. Hva hvis det hadde vært en 15-åring som hadde opplevd å bli angrepet, bare fordi hun ytrer meningene sine på nett? Det er veldig synd at diskusjonsklimaet skal være sånn, men det er jo kanskje greit at jeg også får kjenne på det, legger hun til.

LES OGSÅ: TV-profil solgte over 1800 billetter på én uke: – Svært overraskende

Fremmer overvekt

I sosiale medier deler Fjeld bilder både av egen og andres kropp, og hun har flere ganger fått høre at hun fremmer overvekt.

– I januar laget jeg en hashtag som het #januarkropphurra, hvor jeg inviterte følgerne mine til å sende meg bilde av alle slags kropper. Og da kommer det alltid angrep fra veldig utseendefokuserte miljøer, sier hun.

– I sosiale medier er jeg opptatt av å vise fram at det finnes idealer, men at det ikke er virkeligheten. Men det er noe med hvordan vi tenker. Med en gang vi ser valker tenker vi at det er en usunn kropp; en kropp som ikke kan løpe eller løfte vekter eller hva som helst. Jeg har den kroppen jeg har, og den er 100 prosent funksjonell. Jeg kan springe raskere og holde ut lenger enn venninnen min som veier mindre. Så det er en slags fordom og en forutinntatt holdning jeg vil ha vekk. Derfor mener jeg at vi trenger å få slengt ulike kropper i trynet. For å skjønne at summen av alt blir et sted imellom, legger hun til.

Fjeld understreker likevel at selv om hun har fått negative tilbakemeldinger, er de aller fleste positive.

– Jeg har fått støtteerklæringer som er helt ville. Og det er så mange som er glade for at jeg står i det, sier hun.

– Og hvorfor står du i det? 

– Noen ganger har det handlet om ytringsfrihet, for selvfølgelig skal jeg få lov å skrive mine meninger. Det ligger jo litt i ryggmargen som journalist, sier hun.

– Og generelt gjør jeg det fordi det gir meg så mye å få tilbakemeldinger på at det jeg gjør faktisk hjelper. Folk skriver personlige historier til meg, og folk har sagt at de har fått et annet syn på seg selv etter å ha fulgt med på meg. Så det handler litt om ekshibisjonisten i meg, men også at jeg føler at dette var et samfunnsansvar jeg plutselig fikk i fanget. Dette er min greie, og det er det jeg vil bruke tiden min på. Det er både en hobby og en kampsak på samme tid, sier Fjeld.

Mer fra Dagsavisen