Nyheter

Bjergstedparken og Badedammen kan få båndtvang

To nye områder kan få båndtvang når Stavanger kommune skal gjennomgå forskriftene for hundehold.

Bilde 1 av 4

Det kan nå bli slutt på at hundeeiere kan slippe hunder løs i Bjergstedparken og i Badedammen-området. Vennegjengen som titt og ofte treffes ved Kuppelhallen vil gjerne få fortsette å slippe løs hundene der.

Forskriftene for hundehold i Stavanger skal revideres. Det kan ligge an til at det blir to nye områder som får båndtvang hele året, men det er opp til politikere i ulike utvalg, og i siste instans kommunestyret.

– Vi foreslår helårlig båndtvang i Bjergstedparken fordi det ferdes mye folk her, og det er rett ved en lekeplass, sier naturforvalter Ida Ur Storberget i Stavanger kommune til RA.

Administrasjonen foreslo båndtvang i Bjergstedparken også i forrige revisjon av forskriftene om hundehold.

Foreslått også før

– Forslaget ble ikke godkjent av bydelsutvalget, fordi Eiganes og Våland bydel på det tidspunktet manglet egen hundeluftegård. Nå er det et eget inngjerdet hundeluftingsområde mellom Breidablikk og Munkehagen, sier naturforvalteren.

Administrasjonen foreslår at det fortsatt ikke skal være helårlig båndtvang i skogområdet nord for parkeringsplassen, fram til lekeplassen.

LES OGSÅ: Utvidet båndtvang i Stavanger

– Hatt treff i mange år

RA traff på en blid gjeng som hadde hundene sine løpende rundt på steinbelegning og gress ved Kuppelhallen i går.

– Vi har hatt treff her i mange år nå. På søndagene kan det være opptil 12 hundeeiere som samles her, sier Åse Sørensen.

Menn og kvinner på og ved benkene utenfor Kuppelhallen tar meldingen om endringsforslaget med relativt stoisk ro, men de slår ikke hjul av begeistring når RA forteller om forslaget om å innlemme Bjergstedparken i områdene med helårlig båndtvang, og håper å kunne beholde treffstedet uten å være bundet av nytt regelverk.

– Vi tar hensyn

– Vi tar hensyn, og tar på hundene bånd hvis det for eksempel kommer barn i lekeparken, sier Grete Jess Lilleland, som har en papillon kalt Cita springende rundt seg.

John Ingvar Skåtøy trekker fram samholdet og et trivelig miljø blant hundeeierne, og hunder som går godt sammen.

– Dette er god sosialisering både for oss og for hunder, som lærer seg å gå godt sammen med andre hunder, sier Skåtøy, som er en tydelig lykkelig eier av Sofus, som er et resultat av hett møte mellom en tibetansk spaniel og dvergschnauzer.

– Helt fantastisk både for hundene og oss. Vi blir godt kjent, jeg har fått mange nye og gode venner her, supplerer Lilleland, mens Skåtøy for sin del etter hvert går over til å diskutere Manchester Uniteds knappe seier over Wolverhampton på Old Trafford.

Per Egil Mikkelsen, som RA mistenker for å være eier av en kongepuddel, er godt plassert på benken, og framhever også godt samhold.

– Vi blir godt kjent, og kan snakke om det meste, sier Mikkelsen, som legger til at han savner det å kunne lufte hund på Hellestøstranden, det var visst tillatt i enkelte perioder tidligere.

– Jeg savner det å kunne ta med hunden der, sier han.

Båndtvang ved Badedammen

Det blir også etter forslaget båndtvang rundt Badedammen.

– Begrunnelsen er den samme som for Bjergstedparken. Det går mye folk her, og det kan virke fortrengende for andre når hundeeiere slipper løs hundene, sier Ur Storberget.

Stavanger er som kjent blitt Norges største sauekommune etter sammenslåingen med øykommunene i nord, og revideringen av regelverket vil påvirke også beboere på Finnøy og Rennesøy. Finnøy har ikke hatt en godkjent lokal forskrift de siste årene, og her vil hundeeiere få det strengere. På Rennesøy blir det et mindre strengt regelverk. Det har det vært båndtvang i boligområder og handleområder, parker, kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon på Rennesøy.

– Det har i praksis vært båndtvang i hele kommunen, sier Ur Storberget om Rennesøy.

Hensyn til beitedyr viktig

Forslag til ny forskrift slår fast båndtvang på holmer og øyer når beitedyr er til stede. Det og det skal være båndtvang i og ved siden av inngjerdede areal når beitedyr er, eller kan være til stede, og dette gjelder både innmark og utmark.

– Rennesøy består nesten bare av landbruksarealer med beitedyr som går ute hele året. Det vil derfor fortsatt være båndtvang på de fleste stedene i denne kommunedelen, sier Ida Ur Storberget.

Hensyn til bufe

Hun peker på at beitedyr er svært utsatte for løshunder.

– Det er viktig å ta hensyn til beitedyr, og det er ikke bare når bufe blir bitt at hunden kan gjøre skade. Selv en hund som bare vil leke kan sprenge og drepe en sau på bare tre minutter. Sauene kan bli skremt også av hunder i lange fleksibånd. Dette er noe bøndene er svært opptatt av på grunn av dyrevelferden for sauene, sier naturforvalteren.

Fakta:

Stavanger kommune er i ferd med å revidere forskrift om hundehold, saken skal til behandling i kommunedelsutvalg, før det skal avgjøres i kommunestyret 22. mars. Etter nytt forslag om forskrifter skal det være helårlig båndtvang i disse friområdene: 
Rundt Mosvatnet og i Vålandsskogen.
Omkring Litle Stokkavatn og Store Stokkavatn.
Sørmarka (Ullandhaug-siden), unntatt området sørøst for Auglendstunellen på E39 (Hinna-siden).
Fra Breivik til Hillevågsvannet.
Omkring Vannassen.
Vaulen badeplass.
Møllebukta i Hafrsfjord.
Badedammen.
Bjergstedparken, med unntak av skogområdet nord for parkeringsplassen fram til lekeplassen.
Omkring/på Utstein Kloster.
Helårlig båndtvang på alle kirkegårder, grav- og urnelunder, på lekeplasser, i skolegårder og offentlige idrettsanlegg.
Helårlig båndtvang i Stavanger sentrum, Byparken og sentrumshalvøya, begrenset av Klubbgata, Kongsgata, Kannikgata, Løkkeveien og Uelands gate.
Det er forbudt å ta med hund inn i barnehagers inngjerdede område og i skolegårder i skoletiden.
I tiden fra og med fra 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang for hund i hele landet. Dette innebærer at alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet i hele perioden.

Mer fra Dagsavisen