Nyheter

Ingen tatt – slik etterforsker politiet sjokkbrekket

Dette vet vi så langt om innbruddet hos Stavanger foto.

Politiet fikk melding om innbruddet hos Stavanger foto klokken 04.25 natt til fredag. En bil ble kjørt gjennom butikkfasaden, og forlatt på tomgang ved butikken etterpå. To maskerte menn ble sett løpende fra stedet. Politiet har brukt store ressurser på sjokkbrekket fredag.

Ifølge butikkeier ble det stjålet verdier på mellom 1-2 millioner kroner.

Bilen som ble brukt til å bryte seg inn i butikken var en stjålet Volkswagen Touran. Den ble stjålet i Christian Bjellands gate i Stavanger, nær sentrum.

– Samtidig var det et tyveriforsøk av en Audi A4 i Vistegata, som er umiddelbar nærhet til der Touranen ble stjålet. Vi tenker at de først har forsøkt seg på Audien, for å så ha gått etter den andre bilen. Det er likhetstegn. Ting er gjort på samme måte, sier Ivar Riveland, politioverbetjent og etterforskningsleder til RA.

Beskrivelse av mennene

Ingen er pågrepet så langt i saken. Ingen er mistenkt. Men et vitne så to maskerte menn løpe fra butikken. Vitnet så to personer løpe nedover mot garasjeanlegget, som ligger i samme gate, Lars Hertervigs gate.

– Herfra er det to fluktruter. Enten har mennene løpt ned trappene mot fiskekummene og torget. Eller gjennom snauet (mot Haakon VIIs gate). Vi tror de mest sannsynlig har løpt i retning torget, sier Riveland.

Vitnet har også gitt en beskrivelse av mennene.

– Begge hadde på seg hvite masker, støvmasker eller medisinske munnbind. Den ene mannen var nokså høy. Den andre mannen var litt lavere, opplyser Riveland.

– Sammen bar de en bag mellom seg, forteller Riveland.

Politiet har ingen beskrivelse av bekledningen til mennene. Politiet antar at tyvene har hatt en fluktbil.

– Nå samler vi inn videoovervåking fra ulike steder, rundt åstedet og de ulike fluktrutene, sier Riveland.

LES OGSÅ: Ranere kjørte inn i fotobutikk, politiet jakter maskerte menn

Politiet ba tidlig publikum om hjelp, gjennom mediene og selv på Facebook via politiets Facebook-side.

– Alle tips er av interesse, selv om det kan virke irrelevant for folk. Det kan være biler som har kjørt unormalt. Ting en reagerer på, forklarer Riveland.

– Framstår planlagt

Ifølge politioverbetjenten framstår innbruddet planlagt. Både lokale kriminelle og utenlandske mobile vinningskriminelle er i politiets søkelys.

– Vi utelukker ingenting. Vi har jo tidligere sett at mobile vinningskriminelle som slår til i butikker med store verdier. Det er sendt ut melding til andre distriktet om hva som har skjedd her, sier Riveland.

Hadde også innbrudd i 2016

Stavanger foto hadde også innbrudd mai 2016. Også den gang ble en bil brukt som rambukk. Saken ble aldri oppklart. Natten før ble også en bil brukt som rambukk ved en elektronikkvarebutikk på Forus.

Politioverbetjent Riveland sier denne type saker er utfordrende å etterforske.

– Enkelt er det ikke. Nå ble ikke saken fra 2016 oppklart, men vi bruker store ressurser på saken. 8-10 politifolk har i dag jobbet med saken, kanskje mer også. Det meste av den operative styrken, krimteknikere og taktisk har vært tilknyttet saken i dag. Den har høyest prioritet, sier Riveland.

I 2016 var det to sjokkbrekk på to dager. Poltiet sier de ikke kan utelukke flere brekk.

– Klart det er noe vi har bak øret. Politiet har delt informasjon i våre kanaler, kontakter og etterretning. Vi tenker også i de banene. Vi kan ikke være blinde. Det har skjedd før og det kan skje igjen. Politiet kan ikke utelukke noe, sier Riveland.

Forsikringsselskapers råd mot innbrudd: – Gjør det vanskelig

– Vi ser at de som utfører slike brekk bruker mer ekstreme metoder og skyr ingen midler for å brute seg inn og gjennom ulike sikkerhetsbarrierer, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til RA.

Voll forteller at virksomheter plasseres i ulike beskyttelsesklasser avhengig av risiko.

– Det er viktig å følge FG (Finans Norge Forsikringsdrift) sin krav om skallsikring. I tillegg er det viktig å låse ned de dyreste verdigjenstandene, gjøre dem mest mulig utilgjengelig. Selv om de kommer seg inn i butikken, løper tiden fort, og da er det viktig å gjøre det vanskelig for tyvene, sier Voll.

Faste og nedsenkbare pullerter kan hindre biler i å komme inntil butikkfasader.

– Dette kan være en effektiv beskyttelse i forhold til kjøretøy. Så vidt jeg vet er det søknadsplikt hos kommunen for å kunne sett opp, sier Voll.

Sigurd Ulven, informasjonsdirektør i Eika, sier pullerter er det eneste som kan stoppe biler og anleggsmaskiner.

– Stadig flere montere slike foran vinduer som er lette å kjøre inn i. Disse kan være aktuelle for et inngangsparti, sier Ulven til RA.