Nyheter

Jobber med midlertidig parkering ved flyplassen

Parkeringshuset som brant hadde plass til 3000 biler. Nå jobber Avinor med å finne en midlertidig parkeringsplass til de reisende fra Stavanger lufthavn.

– Ved den gamle Braathens-hangaren, i forlengelse av langtidsparkeringen P10, er det et stort, åpent område. Det er et område vi vurderer, og vi er i dialog med kommunen om vi kan få bruke det som midlertidig parkering, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad til RA.

Parkeringshuset som brant tirsdag ettermiddag og kveld hadde plass til 3000 biler, og ifølge Sigmundstad er det «massive skader» på huset.

– Spesielt på den delen som er lengst vekke fra terminalen er det store skader, og det har rast fra femte etasje og ned. Det er fortsatt ingen som får gå inn i parkeringshuset. Så det er for tidlig å si noe om hva som blir konsekvensene med tanke på bygningsmassene, sier direktøren.

LES OGSÅ: Mange biler totalskadd etter brannen – etterslokking vil ta flere dager

Satt opp shuttlebusser

Hun opplyser at parkeringshuset er helt stengt, og det samme er Kiss & Fly på begge sider. Korttidsparkeringen er også stengt fordi det ligger for nært.

– P7 og P8 er åpne, altså de parkeringsplassene på vei inn mot flyplassen som ikke er under tak. Langtidsparkeringen P10 er også åpen. Der er det satt opp shuttlebusser, sier Sigmundstad.

Hun sier videre at personer med mobilitetsutfordringer bes bruke P7.

– Vi har satt opp en midlertidig Kiss & Fly-parkering på Scandic. Hvis ikke er altså alternativet shuttlebuss fra P10.

Buss og taxi går som normalt til og fra flyplassen, og per nå har ikke Avinor vært i kontakt med busselskapene angående hyppigere avganger. Sigmundstad sier det avhenger av hvor stort trøkk det er på bussene.

LES OGSÅ: Ber om å sjekke p-anlegg

Vil bli forsinkelser

Første fly fra Sola gikk i 06-tiden onsdag morgen. Det er nå tilnærmet normal drift, men Sigmundstad sier det vil bli forsinkelser i løpet av dagen.

– Flyselskapene har fly som ble stående fast på grunn av stengingen, og fly som skulle vært her, men ikke kom, fordi det var stengt. Så det vil nok forplante seg noen forsinkelser, men da ber vi om at reisende søker informasjon på www.avinor.no, sier hun.

LES OGSÅ: Over 1.000 personer fraktet fra flyplassen etter brannen

En voldsom situasjon

Lufthavndirektøren sier de opplevde et godt samarbeid med nødetatene og andre aktører på flyplassen mens brannen herjet.

– Vi brukte alt vi hadde av kapasitet på brannen, og det var en av grunnene til at flyplassen ble stengt. Evakuering av passasjerene ble gjort stille og rolig. De ble ivaretatt av serveringsstedene med mat og drikke før de ble fraktet inn til Stavanger, sier Sigmundstad.

– Så er det sånn at det alltid er noen som opplever at de ikke får nok informasjon fort nok. Det var en kaotisk situasjon, men Avinor og politi var til stede på hotellet med de reisende og videreformidlet informasjon. Totalopplevelsen er at det gikk bra etter forholdene, legger hun til.

Sola 20200108. 
Brann i parkeringshus på Stavanger lufthavn. Minimalt med røyk tidlig onsdag morgen.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

– Hvor godt forberedt var dere på noe sånt som dette? 

– Vi har jo en krisehåndteringsplan som beskriver hvordan vi skal håndtere en evakuering, så jeg opplever at vi var godt forberedt på den biten. Men en kan jo ikke forutse en så stor brann i et parkeringshus. Det har aldri skjedd før, og det var en voldsom situasjon. Men det opplevdes aldri som om nødetatene ikke hadde kontroll, sier Sigmundstad.

– Og heldigvis var det «bare» biler. Det er tross alt bare ting som har gått tapt, legger hun til.

LES OGSÅ: Må prøve lykken igjen onsdag morgen

Nyeste fra Dagsavisen.no: