Nyheter

– Veldig koselig at noen tenker på dem som feirer jul på sykehuset

På kreftavdelingen på SUS henger det julestjerner på hvert rom. Wenche Elise Ikdal var ikke klar over hvor mye de betydde før hun selv satt ved siden av en.

– Da jeg kom inn for å få cellegift 12. desember hang det en stjerne på mitt stativ. Jeg visste ikke at det skulle bety så mye for meg, men det var så utrolig koselig. Det gjorde så mye at noen har sendt en sånn, og at de tenker på dem som er her i julen, sier Wenche Elise Ikdal til RA.

Hun snakker om julestjernene som henger på det lille rommet på kreftavdelingen på SUS.

Julestjernene er en del av Kreftforeningens Stjerneaksjon, og er kjøpt av tusenvis av mennesker landet rundt. Når du gir en pengegave til forskning henger Kreftforeningen opp en julestjerne fra deg på et valgfritt sykehus eller sykehjem med påskriften «Det er mange som tenker på deg. God jul.».

– Du vet jo hva du skal når du kommer på sykehuset, så at det hang en stjerne der laget en helt annen stemning. Jeg er jo bare innom her på dagtid, men tenk på dem som ligger her lenge. Nei, det er veldig koselig, sier Ikdal og smiler.

En god tradisjon

Tove Hausvik Alfsvåg, avdelingsleder blod- og kreftsykdommer ved SUS, sier det var en selvfølge å være med på Stjerneaksjonen.

– Det er en god tradisjon vi har hatt i mange år og som pasientene har stor glede av. Jeg tror det er veldig viktig å bli sett og minnet på at andre også ser dem. Jul er spesielt for alle, enten du er syk eller frisk, sier Alfsvåg til RA.

– Kreftforeningen er en viktig bidragsyter på mange områder, så det var egentlig aldri en diskusjon om vi skulle ha stjerner her eller ikke. Og nå har vi stjerner på hvert rom, legger hun til.

Slår deg i magen

På det lille rommet på SUS forteller Ikdal at hun fikk påvist lymfekreft i høst. Det startet i sommerferien da hun fikk plutselige smerter i skulderen. Smertene gikk over, men da hun kom hjem fra ferie fikk hun plutselig feber da hun reiste seg etter å ha plantet i bedet. Hun fikk time hos legen, men ble sendt videre til akutten med lunge- og halsbetennelse. Litt senere ringte sykehuslegen opp og sa at de hadde funnet noe annet på bildene. Ikdal dro tilbake til sykehuset hvor det ble oppdaget at hun hadde væske i den ene lungen, i tillegg til en forandring, eller en svulst, mellom lungene.

– I tillegg fant de også ut at det var noe i magen. Jeg trodde jeg var på stadium 1, men så viste det seg plutselig at jeg var på stadium 3. Men legene sier likevel at det er en type kreft de har god kontroll på, og at prognosene er gode, sier Ikdal.

For tiden får hun cellegiftbehandling, og hun skal tilbake på sykehuset 3. juledag for å få en ny dose. Ikdal sier behandlingen går bedre enn forventet. Den største bivirkningen er trøtthet den første uken etter cellegift, i tillegg til blekhet og  nummenhet i fingrene.

– Jeg har det egentlig veldig fint. Da legen ringte og sa at jeg har kreft sa hun ikke «vi får se hvordan det går», men «du kommer til å bli frisk». Hun kan jo ikke love noe, men hvis de har god tro har jeg det også, sier Ikdal med et smil.

– Det er klart det har vært tøffe dager, og ordet «kreft» slår deg jo i magen, men jeg er positiv. Det tror jeg er viktig.

Godt ivaretatt

Under hele intervjuet smiler og ler Ikdal mye. Positiviteten skinner tydelig gjennom. Dessuten har hun bestemt seg for å snakke åpent om sykdommen, både med familie og venner. Hun tror det hjelper med å ufarliggjøre, og at det skaper forståelse dersom man har en dårlig dag.

###

– I starten vet jeg ikke om det hadde gått helt opp for meg at jeg har kreft. Men det har gått opp for meg nå, og jeg skjønte det nok virkelig da jeg begynte å miste hår. En dag jeg sto på badet begynte håret å falle av, og jeg dro og dro og dro ut masse hår til vasken plutselig var dekket, sier hun.

– Det var ikke noe særlig. Men så fikk ungene og mannen klippe det som var igjen, og da ble det en fin ting. Da var det ikke farlig lenger. Nå har jeg fått en parykk av frisøren som har blitt brukt av alle i familien, for det er jo bare gøy. Så ja, jeg tror vi har klart å løse det greit og at vi har taklet det bra. Det har kanskje noe å si at prognosene er gode. Hadde det vært uhelbredelig hadde vi kanskje reagert annerledes, legger Ikdal til.

Hun roser de som jobber på kreftavdelingen på SUS. Både for hvordan de har behandlet henne, men også for hvordan de viste og forklarte hvordan ting fungerer da Ikdals fem år gamle datter ble med på SUS.

– Jeg føler meg veldig godt ivaretatt. Og jeg synes det er flott at disse gir penger til forskning, sier hun, og klapper forsiktig på en av julestjernene.

– De er fantastiske. Jeg «snappet» bilde av dem da jeg var her sist og sendte til vennene mine. Så jeg vet det er mange som har kjøpt nå – inkludert meg selv, sier hun og ler.

Stjerneaksjonen:

* Kreftforeningens julestjerneaksjon har som mål å gi håp og glede til de som må tilbringe tid på sykehus i julen og adventstiden og å samle inn penger til kreftforskning og henge opp julestjerner på sykehus.

* 95 sykehus og sykehjem er med på julestjerneaksjonen 2019, mot 76 i fjor.

* I fjor ble det gitt 15.400 stjerner og 4,7 millioner kroner til forskning.

* Hvert år får om lag 34.000 nordmenn kreft. Sykdommen er blant de hyppigste dødsårsakene i Norge.

* Per 31. desember 2018 var det 283.894 menn og kvinner i Norge som har eller har hatt kreft.

* 41.086 kreftpasienter var innlagt ved norske sykehus i fjor.

* Antall nye krefttilfeller i Norge i 2018: 34.190.

Kilder: Kreftregisteret og SSB.

Mer fra Dagsavisen