Nyheter

SUS får millioner i gave for å styrke slagbehandlingen

SUS får 2,5 millioner i en pengegave for å styrke slagbehandlingen. Høie synes det er kjempebra at frivillige hjelper til.

I går var helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Han ankom i en sykebil og gjorde sin entré på en sykehusbåre. Høie var markør i en slag-simuleringstrening, og fikk oppleve hvordan det er å bli tatt imot på SUS.

– Det var veldig fint å være pasient. Jeg ble godt tatt vare på hele veien, jeg fikk god informasjon og alt gikk veldig raskt hele veien, sier Høie til RA.

LES OGSÅ: SUS tar grep før de skal i nytt bygg: – Endrer rutiner

Donerer 2,5 millioner

Inge Steenslands stiftelse gir 2,5 millioner kroner til hjerneslagsimulering på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Dette skjer i forbindelse med «Sykehuset i våre hender» (SIVH) sin innsamlingsaksjon til et ferdighetssenter på SUS.

– Sykehuset i våre hender har siden 1985 drevet innsamlingsaksjoner for å gi best mulig medisinsk utstyr til SUS. Det er fordi vi ønsker at sykehuset vårt ikke bare blir så bra staten sier det skal være, men enda bedre, sier styreleder i SIVH, Janne Johnsen til RA.

Hun forklarer at SIVH er en 100 prosent dugnadsdreven innsamlingsaksjon, som nå jobber med å få et ferdighetssenter til SUS. Takket være donasjonen fra Inge Steenslands stiftelsen, kan SUS nå styrke slagbehandlingen sin ytterligere, og SIVH er et skritt nærmere ferdighetssenteret.

Høie synes det er veldig bra at sykehuset får gaver til denne typen arbeid.

– Det er kjempebra. Og ikke minst er det bra at vi har et sykehus som er åpent for samarbeid med frivillige, ideelle, og næringslivet for å utvikle helsetjenesten, sier han.

Høie påpeker at det er viktig med denne typen utstyr og trening fordi det redder liv, og muligheten til å mestre sitt eget liv.

Slagbehandlingen på SUS er trukket fram nylig i Nasjonal helse- og sykehusplan, som et eksempel på et internasjonalt ledende fagmiljø. Nå styrkes hjerneslagbehandlingen på SUS ytterligere, takket være nytt utstyr fra pengegaven.

LES OGSÅ: Pop-up søyleproduksjon ved det nye sykehuset: – Mange fordeler

Nytt utstyr til trening

Pengene skal brukes til å kjøpe inn to typer utstyr. Den første er en pasientsimulator, som brukes til å trene i team. Den andre er en simulator som intervensjonsradiologer bruker til ferdighetstrening for å blant annet å øve på trombektomi, som betyr utfisking av blodpropp i hjernen.

Jonsen i SIVH, understreker at hvert minutt er livsviktig når man får hjerneslag.

– Hjerneceller dør i et enormt tempo, så riktig og rask behandling er det viktigste i verden. Derfor vil dette nye utstyret hjelpe ansatte å trene til å bli enda tryggere på jobben som må gjøres i den situasjonen.

Administrerende direktør ved SUS, Inger Cathrine Bryne synes gaven er fantastisk flott. – Den gir oss muligheten til å trene enda mer og bedre på å gi best mulig slagbehandling til befolkningen i Rogaland.

I en pressemelding sier styreleder Melanie Steensland Gotteberg, at Inge Steenslands Stiftelse er veldig glade for å kunne bidra til å gjennomføre et så viktig prosjekt som dette.

LES OGSÅ: Godt igang med det nye sykehuset

Fakta: Dette går pengene til

  • To typer utstyr skal kjøpes inn for pengegaven. En pasientsimulator, som brukes til å trene i team. Og en simulator som brukes til ferdighetstrening.
  • Ferdighetstrening hjelper helsepersonell til å øve på å jobbe på en best mulig måte.
  • Ved simulering er målet å skape en så realistisk situasjon som mulig. Her deltar eksempelvis både leger, sykepleiere og andre, og stikkordet er teamarbeid og kommunikasjon.
  • Å trene ferdighet, vil for eksempel si hvordan de intuberer og sikrer pasienten tilførsel av oksygen eller hvordan det klargjøres for narkose og videre behandling.

Mer fra Dagsavisen