Nyheter

Vil legge ned barnehage og kutte i andre barnehager

Djupamyrå barnehage foreslås nedlagt, og Mariamarka, Bamsefaret, Gautesete og Maurtua kan få færre plasser.

Kommunens administrasjon ber politikerne legge ned de 30 plassene i Djupamyrå og redusere til sammen 30 plasser i Mariamarka, Bamsefaret og Gautesete barnehager.

I tillegg er Maurtua i Hillevåg foreslått redusert med 30 plasser.

– Forus-området har stor overkapasitet, og befolkningsframskrivninger for de fire neste årene viser at det fortsatt vil være stor overkapasitet, sier barnehagesjef Monica Buvig Stenseth til RA.

Også nye

Det skal etter planen opprettes til sammen 60 nye plasser i nybygg i barnehagene Smiene og Vardenes, som begge går fra to til fire avdelinger.

– Vi trenger flere plasser på Tasta og Storhaug. Samtidig vil det totale behovet gå ned i kommunen de kommende årene Stavanger har nok barnehageplasser totalt, og vi kan ikke oppskalere antall plasser på Tasta uten å redusere antall plasser andre steder, sier Stenseth.

Djupamyrå har fått redusert antall plasser også tidligere, og nå kan det altså være slutt.

– Jeg har forståelse for at de berørte kan tenke som så at «kan ikke andre ta reduksjonene nå?» Samtidig er Djupamyrå den klart minste barnehagen i Forus-området allerede, og det kan ikke reduseres mer i antall plasser, da må alle plassene legges ned, sier Stenseth.

– Måtte ta 60

Hun viser til at hvis det skulle kuttes ytterligere, ville barnehagen fått så få ansatte at den ville blitt altfor sårbar og utsatt.

– Hvis Djupamyrå skulle skjermes, måtte man redusere alle de 60 plassene i de tre øvrige barnehagene på Forus-området, og da ville alle disse barnehagene igjen blitt mindre robuste og mer sårbare, sier barnehagesjefen.

Ansatte kan ha godt håp om å beholde arbeidsplassene.

– Det er naturlig en stor utskifting av personell på barnehageområdet gjennom året. I tidligere prosesser som denne har vi klart å gi de som har jobbet i barnehager med reduksjoner fortsatt arbeid i Stavanger kommune. Det vil være barn og ansatte som må skifte barnehage, men vi forsøker at det skjer i så liten grad som mulig, sier Stenseth, og peker på at det blir nye stillinger på Smiene og Vardenes barnehager.

Det ligger an til at de barna som mister plassene på Djupamyrå får plass i andre Forus-barnehager.

– Når barnehager legges ned, skal barnas rettigheter ivaretas først, og disse barna vil få tildelt plasser aller først, før hovedopptaket 1. mars, så det bør ikke bli noe problem, sier Stenseth.

Avventer med å konkludere

Politikerne avventer å konkludere om barnehagekutt i Stavanger.

– Vi vil drøfte saken om reduksjon av barnehageplasser i et møte med flertallspartiene, jeg kan ikke si så mye mer enn det nå, sier leder i Utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen (SV), til RA.

Kommunestyret har i barnehagebruksplanen vedtatt en økning av 60 plasser i Tasta kommunedel (tidligere bydel) og reduksjon av 60 plasser i Hinna kommunedel, og reduksjon på 30 plasser i Hillevåg kommunedel. Nå må politikerne bestemme seg for om de vil følge administrasjonens forslag om hvor det skal kuttes.

– Jeg har vært i kontakt med foreldre og ansatte på flere av de berørte barnehagene. Vi vil forsøke å ivareta dem så langt det lar seg gjøre, sier Sakariassen.

Rita Maribu, virksomhetsleder i Bamsefaret og Djupamyrå barnehage, opplyser at Djupamyrå har 31 barn fordelt på tre grupper/avdelinger, og åtte ansatte. Hun informerte de ansatte og foreldre etter at saksframlegget med forslag om nedleggelse ble lagt fram 6. desember.

– Det vil eventuelt bli et politisk vedtak som jeg som virksomhetsleder vil forholde meg til, og det er selvfølgelig veldig trist for de berørte. Men jeg vil gjøre hva jeg kan for at alle blir godt ivaretatt, sier Ridabu til RA:

Hun melder at det vil bli satt i gang gode prosesser for å ivareta ansatte, foreldre og barn, i samarbeid med stab og Barnehagesjefen.

Fakta:

Kommunestyret i Stavanger har vedtatt å øke antall barnehageplasser med 60 i kommunedelen Tasta, og redusere med 60 plasser i Hinna og 30 plasser i Hillevåg. Nå skal kuttene fordeles på de ulike barnehagene.

Kommunedirektøren i Stavanger ber Utvalg for oppvekst og utdanning legge ned de rundt 30 plassene i Djupamyrå barnehage på Godeset fra høsten 2020.

Kommuneadministrasjonen vil også redusere 30 plasser fordelt på de barnehagene i Hinna kommunedel som ligger i Forus-området: Mariamarka, Bamsefaret og Gautesete.

Etter forslaget skal også Maurtua barnehage, Hillevåg, reduseres med 30 plasser.

Tasta kommunedel får 60 nye plasser i nybygg på Smiene og Vardenes.

Ingen barn mister barnehageplassen, men noen barn må bytte barnehage. Bytte skal skje i dialog med foreldrene, som får komme med ønsker. Alle berørte foreldre får informasjon om prosessen, og tildeling av ny barnehageplass skal være ferdig før hovedopptaket starter 1. mars.

Reduksjonene er drøftet med hovedtillitsvalgte (HTV) og Stavangerbarnehagenes foreldreforening (SBF). «Både HTV og SBF uttrykker forståelse for Kommunedirektørens forslag, og hadde ingen merknader eller innvendinger til forslaget», anfører administrasjonen før oppvekstutvalgets møte 18. desember.

Mer fra Dagsavisen