Nyheter

Gatemagasinet Asfalt heier på hverdagsgleden

For fjerde år på rad gir Asfalt ut julebok. Det gir selgeren en viktig ekstrainntekt før jul, og mange kjøpere synes det er en fin gave å gi bort. I år har vi også valgt å ta på oss en annen viktig oppgave på vegne av samfunnet: Vi vil gjøre Rogaland enda litt gladere, skriver Christine H. Midbøe.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Christine H. Midbøe, daglig leder i Stiftelsen Gatemagasinet i Rogaland

O jul med din glede. Hva gir deg glede? Kanskje er det julen? Eller gledene i hverdagen? Magien i de små øyeblikkene. Det lille smilet du fikk i butikken. Vinden gjennom håret da du syklet i nedoverbakke. De myke sokkene du tok på deg den morgenen. Eller kaffepraten på trappen til naboen her forleden.

Asfalt har vært på gaten i Rogaland i ti år. I løpet av disse årene er det solgt nærmere 1,5 millioner magasiner og bøker. Over 700 mennesker med rusbakgrunn har hatt en jobb å gå til og en verdig inntekt. Mange møter mellom mennesker som ellers ikke ville funnet sted har oppstått.

For fjerde år på rad gir Asfalt ut julebok. Det gir selgeren en viktig ekstrainntekt før jul, og mange kjøpere synes det er en fin gave å gi bort. I år har vi også valgt å ta på oss en annen viktig oppgave på vegne av samfunnet: Vi vil gjøre Rogaland enda litt gladere.

Ja, vi er den tredje lykkeligste nasjonen i verden i følge World Happiness Report 2019, og vi har det stort sett godt i Rogaland. Men i Asfalt heier vi litt ekstra på hverdagsgleden. Magien i de små øyeblikkene. Fordi de er så viktige for våre liv. Både i vanskelige og i gode tider.

Glede som oppstår i møter mellom mennesker, er kanskje noe av det viktigste. For mange av Asfaltselgerne er det en grunn til å stå opp om morgenen. Det å knytte bånd er det aller viktigste temaet i hverdagsgleden i følge Ragnhild Bang Nes. Hun er lykkeforsker på Folkehelseinstituttet, men er mer glad i ordet glede, og aller helst hverdagsglede; fordi hverdagsgleden er nær og tilgjengelig, noe vi alle kan oppleve. Forskeren har flere ting på listen som kan bidra til glede:

1. Vær en venn 
2. Vær fysisk aktiv
3. Vær oppmerksom og til stede
4. Vær nysgjerrig 
5. Vær en bidragsyter

I årets Asfalt-bok har vi snakket med folk i Rogaland. Kjente og ukjente. Barn og eldre. De som har møtt mye motstand i livet, og de som har hatt det litt lettere. Felles for alle er at de deler sine tanker om glede.

Kanskje kan Asfalt i år bidra til at enda flere finner de små hverdagsgledene, også i de tøffe delene av livet. Kanskje kan vi bli flinkere til å glede andre?

Glede har en verdi i seg selv. Glede smitter også over på andre, slik at egen glede kan bidra til andres glede. Hvem kan du gjøre glad i dag?

Mer fra: Nyheter