Nyheter

– De rødgrønne er milevis fra løftene i valgkampen

Høyres gruppeleder er svært kritisk til flertallspartienes budsjett, både profilen og manglende innfrielses av valgløfter.

– Det nye flertallet er milevis unna å innfri valgløftene, sier John Peter Hernes til RA etter å ha gått gjennom flertallets budsjettforslag.

– Dette visste vi også før valget, når løftene deres ville koste 500–700 millioner årlig, mens de nå flytter på bare promiller av kommunedirektørens forslag til handlings- og økonomiplan, men jeg vil tro at mange velgere vi bli skuffet, sier Hernes.

STAVANGER-BUDSJETTET: Mer til skole, ikke til eldre

Ingen styrking i eldreomsorgen

Han peker på at flertallet ikke styrker grunnbemanningen i eldresektoren, at løftene om gratis skolemat bare vil omfatte skoler i tre levekårsutsatte soner i oppstarten, og at ekstra satsing på barnevern bare tilsvarer to saksbehandlerstillinger i tillegg til ekstra stillinger som kommunedirektøren allerede har prioritert.

– Samtidig kutter de penger fra Sølvberget (1 mill.), selv om vi vet at bibliotek er blant det som virker sosialt utjevnende, sier Hernes.

Han mener de rødgrønne også feiler når de tar bort penger til Chromebook-pc-er for elever i 1.-4.-klasse (3 mill. årlig), det de rødgrønne kaller en digital pause.

– Dette skjer samtidig som vi vet at det er elever som kommer tilbake til hjem der de ikke har tilgang til pc som gjør dem i stand til å gjøre hjemmeleksene sine, sier Hernes.

LES OGSÅ: Pusser opp skoler – kutter kirkebygg

Kritisk til gratis SFO

Lederen for det største opposisjonspartiet er kritisk til utvidet søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO, og gratis SFO i 1. klasse.

– En gavepakke til de 90–95 prosent av innbyggerne som fint klarer å betale SFO og barnehager på egen hånd, men samtidig gis det relativt lite til de som virkelig trenger det, sier han.

Hernes trekker sammenligning med forslaget om gratis skolemat.

– De aller fleste klarer fint å sende med barna matpakke. Hvorfor skal man lage gode ordninger for alle, i stedet for til de som trenger det, spør gruppelederen.

MER BUDSJETT: – Største klimasatsingen i Stavanger noensinne

Han har ikke tro på at de rødgrønnes grep overfor barnefamiliene vil få flere til å flytte til og etablere seg i Stavanger.

– Det er et godt næringsliv og attraktive boligtilbud, i tillegg til kulturtilbud, som får folk til storbyene. Situasjonen på boligfronten er nå bedre i Stavanger enn i storbyene vi stort sett konkurrerer mot, sier Hernes.

Byfond

Høyre vil sette av 20 millioner kroner til en boligbank for unge, 500 millioner kroner i et kommunalt byutviklingsfond, for å få fart på investeringer som sentrumsplanen åpner opp for.

– Planen er at kommunen skal legge til rette for tomter og regulering, slik at investorer kommer til en ferdig utarbeidet pakke der de vet hva rammene er. Slik kan vi vitalisere sentrum, ikke på kne for næringslivet, men i samarbeid. Investorer slipper risikoen med å kunne måtte vente i år etter år etter år. Noe av suksessfaktoren med Forus Næringspark har vært at tomtene der er ferdig regulert og utviklet for dem som ønsker å etablere seg der, sier Hernes, som legger til at modellen med byutviklingsfond også kan brukes for å få i gang etableringer i Judaberg og Vikevåg, også.

Investeringene i byinvesteringsfondet skal tilbakebetales av investorene når prosjektene realiseres.

MER BUDSJETT: Setter av 33 millioner til skolemat

Noen av grepene:

Eiendomssalg og Leve hele livet-utvidelse er blant grepene i Høyres alternative budsjett.

Høyre vil hente inn 32 millioner kroner på å selge en eiendom i Erichstrupsgate på Storhaug.

– Med grøntarealene rundt vil Erichstrupsgate være en perfekt plassering for en privat barnehage, sier gruppeleder John Peter Hernes.

Partiet vil også selge Kongsgata 47-49, som nå brukes til offentlige kontorer, og en tomt på Teknikken på Våland der partiet ser for seg en privat barnehage.

Nytorget-satsing

Partiet setter av 20 millioner kroner til å utarbeide uteområder på Nytorget.

– Slik kan Stavanger kommune bidra til, utvide og styrke sentrum, i et område der Pedersgata allerede er vitalisert. Vi vil også sikre Metropolis drift i dagens eller annet lokale på Nytorget, sier Hernes.

LES OGSÅ: Gratis SFO i 1. klasse, utvidet søskenmoderasjon

Partiet ønsker også en kraftig økning i satsingen på «leve hele livet»-prosjektet til alle bydeler. Det settes av 45 millioner kroner årlig til utgifter, mens det kalkuleres inn 63 millioner kroner i årlige besparelser.

– Og det er et veldig beskjedent anslag. En revisjonsrapport fra Madla bydel, som har vært først ute og flinkest til å få endringer til, har fått store økonomiske besparelser, og med mye mer fornøyde brukere. Dessuten: Å bli flinkere på «Leve hele livet»-metoden er den eneste medisinen for å kunne møte eldrebølgen i Norge, sier Hernes.

Studentsenter

Høyre foreslår også å bruke 10 millioner kroner til et studentsenter i Stavanger sentrum, enten på Folken eller i et annet lokale.

Partiet ønsker også å bruke 2,5 millioner kroner årlig ekstra for å beholde rehabiliteringsplassene for eldre i Spania.

Partiene har i likhet med de rødgrønne partiene satt av penger til rehabilitering av både Tastaveden og Kvernevik skole.

Høyre setter også av mellom 20 og 30 millioner kroner årlig til et fattigdomsløft, der det settes av mellom 20 og 30 millioner kroner til kjøp av tjenester fra Allservice og Attende, og der det kalkuleres inn reduserte sosialhjelpsutgifter på mellom 24 og 36 millioner kroner årlig på grunn av fattigdomsløftet og integreringen tiltaket vil gi.

MER BUDSJETT: Seier for foreldre og elever på Tastaveden

Mer fra Dagsavisen