Nyheter

Selskap har kjøpt Ullandhaugtårnet

Lyse blir eier av Ullandhaugtårnet.

Ullandhaugtårnet i Stavanger 

November 2018

Lyse har inngått avtale med Telenor Eiendom om overdragelse av det regionale landemerket Ullandhaugtårnet. Avtalen ble inngått denne uken, og formell overtakelse er planlagt i løpet av våren 2020.

Det opplyser Lyse i en pressemelding.

– Idéen om å kjøpe tårnet dukket opp i kjølvannet av julelysdebatten i fjor. Regionen markerte da sterkt engasjement og eierskap til Ullandhaugtårnet. For Lyse som et regionalt eid, stort teleselskap, er det helt naturlig å overta kommunikasjonstårnet der Lyse allerede har mye utstyr plassert. Ullandhaugtårnet vil også gi gode profileringsmuligheter, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse.

LES OGSÅ: Hun skal spille på Utopia

Telenor, som nå har solgt landemerket til Lyse, er også fornøyd med avtalen.

– Telenor Eiendom er tilfreds med at Ullandhaugtårnet nå får ny lokal eier som kan videreutvikle tårnet, slik at det opprettholder sin posisjon som et landemerke for Nord-Jæren, sier administrerende direktør Morten Dunham i Telenor Eiendom i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Satser på barn, unge og barnefamilier i budsjettet

Sikrer julelysene 

Overtakelsen er med på å sikre julelysene på tårnet. Tradisjonen tro tennes julelysene på tårnet nå første søndag i advent.

Barn fra barneavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus tenner lysene klokken 17.00. Rønning Elektro som har montert lyslenkene, lager arrangement med gløgg og julekaker.

Ser på andre formål for tårnet

Videre planlegger Lyse å videreføre eksisterende virksomhet i tårnet, med utleie av plass til kommunikasjonsutstyr både for Telenor og andre teleaktører.

I tillegg vil Lyse starte arbeidet med å se på hvilke andre formål tårnet kan brukes til, og vil i den forbindelse alliere seg med kommuner, Universitetet, oppstartselskaper, Næringsforeningen, frivillige organisasjoner og andre som er interessert i hva som skjer på det historiske stedet som er et landemerke for hele Nord-Jæren og et seilingsmerke for Ryfylke.

I forbindelse med avtaleinngåelsen ble det gjort en bygningsteknisk gjennomgang av bygget, som viste at tilstanden er tilfredsstillende for dagens bruk.

LES OGSÅ: Nå blir det snart lys her igjen

Pusse opp kafeen

Den frivillige organisasjonen Sørmarkas Venner driver i dag søndagskafé i tårnet på dugnadsbasis. Lyse opplyser at en forbedring av kafélokalene, samt oppussing av utsiktsplattformene, er aktuelt å få gjennomført på kort sikt.

Ullandhaugtårnet har også flere innebygde etasjer som på sikt vil kunne fylles med innhold.

– Både Sola og Stavanger kommuner vurderer for eksempel etablering av besøkssentre i forbindelse med jubileumsmarkeringen i 2022 for slaget i Hafrsfjord, 1150 år etter slaget, og kanskje tårnet kan spille en rolle her, sier Nygaard.

LES OGSÅ: – Tenk over om du faktisk trenger det du kjøper

Utfartsmål i over 100 år

Toppen av Ullandhaug har vært et utfartsmål siden før 1900. Det ble bygd kjørevei opp til høyden i 1892, og i 1895 bygde Stavanger Turistforening en utsiktsborg på toppen som ble kalt Haraldsborgen.

Under 2. verdenskrig benyttet den tyske okkupasjonsmakten høyden, og det ble bygd en militærforlegning der. Borgen ble mer eller mindre ødelagt av tyskerne, og ble i tiåret etter krigen stående i nærmest falleferdig tilstand.

Den 3. september 1962 ga bystyret i Stavanger tillatelse til at Telegrafstyret kunne bygge et radiolinjetårn på Ullandhaug. Den 13. mars 1964 ble radiolinjetårnet offisielt overlevert, og telegrafbestyreren i Stavanger overtok ansvaret for anlegget.

Total kostnad for bygget var forøvrig den gang kr 1.913.525, opplyser Lyse.

LES OGSÅ: 18-åring døde av smittsom hjernehinnebetennelse