Nyheter

Ikke flere varme hender neste år

De rødgrønne flertallspartiene i Stavanger gir ikke én krone ekstra for å øke grunnbemanningen i eldreomsorgen i neste års budsjett. 21 millioner til nye tribuner i Stavanger idrettshall ryker også.

Etter budsjettframleggelsen av flertallspartienes budsjett torsdag formiddag er det klart at et av de rødgrønnes valgløfter, flere «varme hender» i eldreomsorgen, ikke er prioritert i 2020-budsjettet. Det er ikke satt av én ekstra krone til å øke grunnbemanningen på sykehjem og i hjemmesykepleien.

– Det stemmer, i årets budsjett har vi prioritert barn og unge for å gjøre et skikkelig løft der. Dessuten: Vi innfører et kommunalt bemanningsbyrå som vil gi flere faste vikarer, og det vil også frigjøre arbeidsoppgaver for ansatte. Vi vil også se på avvikling av bestiller-utfører-modellen, der det sitter fagfolk på bestillerkontorene som kan utføre annet arbeid, sier gruppeleder Eirik Faret Sakariassen.

Tre år igjen

Aps gruppeleder Dag Mossige ber om mer tid.

– Det er tre nye år igjen i denne valgperioden, og vi kan ikke endre resultatet av 24 års Høyre-styre i ett budsjett. En kraftig omlegging fra private bemanningsbyråer til faste, kommunale vikarer vil gjøre at de eldre får færre ansikter å forholde seg til, og føre til en kvalitetsheving, sier Mossige.

Tribuner ryker

Idretts-Stavanger må belage seg på at nye tribuner til 21 millioner til Stavanger idrettshall ryker ut av budsjettet nå, et tiltak prioritert av det tidligere, Høyre-ledede flertallet.

– Igjen: For oss er skoler viktigere enn tribuner. Men vi setter av 2 millioner kroner til tribuner under Håndball-VM, sier Mossige.

Gratis SFO for førsteklassinger, utvidet søskenmoderasjon som gjelder både for SFO og barnehage, gratis skolemat i skoler, først på Storhaug, i Hillevåg og i Kvernevik og støtteordning for elsykler er blant kjente satsinger. Det settes og av 9 millioner kroner årlig over fire år til å styrke grunnbemanningen i barnehager, også i bydeler med levekårsutfordringer. Barnevernet styrkes med 1,3 millioner kroner årlig i et budsjett der kommunedirektøren allerede har lagt inn flere nye stillinger.

Det er også satt av penger til å starte opprustning av Tastaveden skole og Kvernevik skole i 2020.

Fakta om endringer:

Blant endringene i flertallspartienes forslag, sammenlignet med kommunedirektørens handlings- og økonomibudsjett 2020-2023:
Greater Stavanger avvikles fra 2021, for å styrke egen næringsavdeling og ha dialog med nabokommuner om samarbeid.
Styrket barnevern, 1,3 mill. årlig, styrke helsestasjonene, 1,1 mill. årlig, søskenmoderasjon SFO/barnehage 11 mill. årlig, gratis SFO, 11. mill. årlig, kommunalt bemanningssenter, barnehage: 43 mill. over fire år, Kommunalt bemanningssenter, helse og omsorg 43 mill. over 4 år, styrking av uteseksjon (300.000) og fritidsseksjon, forebygging ungdomsvold og narkotika (900.000)
Ramsvikhagen senter for demens opprettes ikke.
Gratis skolemat i utvalgte skoler (33 mill. over fire år)
Ikke rammekutt i fysioterapi (1,4 mill.)
Psykisk helsetilbud Studentsamskipnaden (200.000)
Middagsdistribusjon Skipper Worse (200.000)

Mer fra Dagsavisen