Nyheter

Pop-up søyleproduksjon ved det nye sykehuset: – Mange fordeler

2400 betongsøyler skal støpes på sykehustomten. Det reduserer tungtransport og CO2-utslipp betydelig.

Bilde 1 av 2

200 betongsøyler er allerede støpt i en «pop-up elementfabrikk» som regiondirektør i Kruse Smith, Kristin Stømer Frafjord kaller det.

– Til sammen skal vi støpe 1,8 mil med søyler, tilsvarende 2400 søyler i denne pop-up fabrikken, sier Frafjord til RA.

Søyleproduksjonen skal foregå i ett år, hvor det støpes rundt ti søyler om dagen.

LES OGSÅ: Godt i gang med det nye sykehuset.

– Fraktes noen få meter

Frafjord peker på flere fordeler med søyleproduksjon på denne måten.

– Vi får kommet i gang tidligere, og får en jevnere sysselsetting av våre folk.

Hun peker også på at det vil gå raskere når de kommer i gang med å montere selve råbygget i mai.

– Da har vi allerede prefabrikkert søylene slik at da blir det bare å transportere de med en bil eller traktor noen få meter dit de skal.

Det at søylene bare fraktes et par meter, gjør at tungtransport og CO2-utslipp reduseres betydelig i forhold til standarden for et slikt prosjekt.

Frafjord understreker at denne måten å løse oppdraget på bidrar til en klar effektivisering og bedre utnyttelse av ressursene.

– Vi bruker de samme formene til å støpe søylene om igjen hver dag, som gjør at vi kan masseprodusere. Det er mye mer effektivt enn at vi støper en og en søyle på selve byggeplassen, som er vanlig.

– Sparer dere penger på dette?

– Effektiv drift gir alltid god økonomi, så det er bra uansett, sier Frafjord.

LES OGSÅ: Vil bygge 20.000 kvadrat ekstra.

– HMS-fordelene er klare

Pop-up prosjektet sparer ikke bare tid, penger og miljøet, men er også en fordel for helse, miljø og sikkerhet (HMS) for arbeiderne på stedet.

– Det er klare HMS-fordeler med å støpe søylene her. Det er veldig kontrollerte forhold, slik at man kan jobbe på en god måte, sier Frafjord.

Hun viser til at det ikke alltid er tilfellet på en byggeplass, da det er mye flere usikre elementer på en ordinær byggeplass.

– HMS-biten er viktig, miljøbiten er viktig, og framdriften er viktig. For oss er dette mer effektivt enn å produsere én og én etter hvert som det trengs, oppsummerer Frafjord.

LES OGSÅ: Slik digitaliseres sykehuset.  

– Det koster litt å rigge til

Frafjord forteller at flere i byggebransjen jobber på lignende måter.

– Man vil jo alltids prøve å industrialisere produksjonen best mulig, og å gjøre byggeplassene mer om til monteringsplasser. Men, det må alltid vurderes i forhold til hvor mye du skal lage. Det må være et visst volum for at man setter i gang en produksjon på denne måten. Det koster litt å rigge en sånn produksjonslinje, sier hun.

Mer fra Dagsavisen