Nyheter

Slik blir været i dagene framover

Temperaturene kryper litt oppover gradestokken igjen etter flere dager med frostrøyk og kulde.

– For Stavangers del er vi nok ferdige med kuldegradene for en liten periode, og temperaturene er ventet å gå opp igjen. Onsdag ser det for eksempel ut som vi kan få opp mot fem varmegrader, sier Lars Andreas Selberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

I tillegg til en liten økning i temperaturen er det også ventet mer skyer og nedbør i dagene som kommer.

– Tirsdag og onsdag ligger det et lavtrykk ved kysten som vil føre til noe nedbør. Nøyaktig hvor og hvor mye er litt usikkert, men det blir noe nedbør og skyet vær, sier Selberg og legger til:

– På torsdag og inn mot helgen ser det foreløpig ut til å bli mye tørt vær, og for Stavangers del blir det temperaturer mellom null og fire grader.

– Det har jo vært minusgrader her noen dager nå. Vil vi se mer av det framover?

– Det er jo snart vinter, så kuldegradene kommer nok tilbake, og det er muligheter for det inn mot helgen. Vi får tørrere vær, og det kan bli kjølig igjen.

– Hva med underkjølt regn? Er det noen fare for det?

– Nei, det vil jeg ikke si, i og med at det er ventet en del vind og plussgrader før nedbøren eventuelt kommer. Likevel er det ikke umulig at det kan komme noe regn mens det fortsatt er minusgrader på bakken slik at det fryser på, men dette vil i så fall være veldig lokalt. Dette vil da særlig gjelde lenger øst i fylket, sier Selberg.

– Én ting folk bør være litt oppmerksomme på er at det i morgen vil bli en del vind og at det er fare for snøfokk hvis en har tenkt seg over fjellet. Jo lenger øst du kommer, jo større er sjansen for snø, legger han til.

Ingen snø i byen

Meteorologen kan spå været fram til 21. november, og foreløpig er det ingen snø i sikte i Stavanger.

– I høyere og indre strøk i Rogaland kan det komme snø, for snøgrensen er ikke veldig høy de nærmeste dagene. I fjellet vil eventuell nedbør komme som snø, men det forventes ikke noe i snø i Stavanger med det første, sier Selberg.

– Foreløpig ser jeg stort sett bare plussgrader fram til 21. november, og de dagene temperaturen nærmer seg null er det tørt vær og lite nedbør, bortsett fra de aller nærmeste dagene. Og det er jo litt kjekt. Så det blir ikke typisk vestlandsk vær med øs-pøs regnvær. Egentlig har det jo vært veldig mye fint vær i høst, sier meteorologen.

Klimavakt ved Meteorologisk institutt, Jostein Mamen, skriver i en e-post til RA at gjennomsnittstemperaturen på Sola for novembers ti første dager var 3,1 grader. Grunnen til at han bruker Sola, ikke Stavanger, er fordi den har så lang måleserie.

– Dette er den 6. kaldeste starten på november som er registrert. Målingene går tilbake til 1935. Kaldest var det i 1968 med 1,3 grader. Kaldere enn i år har det også vært i 2016, 1980, 1998 og 1970, melder Mamen.

Laveste minimumstemperatur på Sola for perioden 1.–11. november ble faktisk registrert i 2016 med -8,7 grader den 8. november. Laveste temperatur i november hittil er -5,4 grader.

Mer fra Dagsavisen