Nyheter

Denne mannen topper listen

Idar Jan Ekeland har holdt seg under radaren i mange år, men i år var det vanskelig å unngå da navnet hans havnet helt øverst på inntektslisten i Stavanger.

– Jeg har drevet et par egne selskap i løpet av årene. De har jeg solgt, og i løpet av fjoråret realiserte jeg gevinst på salget av disse selskapene. Dessuten har jeg investert i aksjefond i alle år, som jeg også realiserte i fjor. Og derfor dukket jeg opp på listen i år, sier Idar Jan Ekeland til RA og ler.

Idar Jan Ekeland (født 1945) var den personen som tjente mest i Stavanger i fjor. Han tjente totalt 39.041.681 millioner kroner, og har en formue på over 39 millioner kroner. Ekeland betalte i overkant av 12 millioner kroner i skatt i 2018.

Ekeland har ikke arvet penger, men bygget seg opp fra bunnen av. Han sier det handler om å være nøysom.

– Jeg har vært hardtarbeidende i alle år, og jeg har ikke sløst med penger, sier han.

Under radaren

Ekeland er utdannet typograf og jobbet lenge i selskapet Industritrykk. Der gikk han gradene før han til slutt overtok som eier. På slutten av 90-tallet solgte han selskapet.

– Det var et flott trykkeri så lenge jeg eide det, og det gikk godt i alle år. Det var jo faktisk et av de største trykkeriene i Stavanger, sier han.

– Veldig mange av de på topplistene driver jo med eiendom eller investeringer? 

– Hehe, jeg har aldri vært i nærheten av å drive med eiendom. Jeg har eid byggene selskapene mine har drevet i, men ikke mer enn det, sier Ekeland.

Da han solgte Industritrykk var egentlig planen å bare kose seg, men så tok det nye selskapet hans Rocon av, og viste seg å bli veldig interessant.

– Rocon var et konsulentselskap innen reklame, trykking og forlag. Der fikk vi i oppdrag fra departementet å lage skoleprøvene – altså eksamensoppgavene til grunnskolen. Innholdet ble laget av noen andre, men vi produserte, trykket og sendte til skolene. Vi tok oss av alt det der, og sendte til hele landet. Det var veldig interessant, men i fjor la jeg ned driften, sier Ekeland til RA.

Hvile på laurbærene

Når det gjelder de private investeringene i aksjefond har det bare vært en hobby, ifølge Ekeland.

– Nei, jeg har aldri vært noe særlig flink på det der. Jeg startet med å kjøpe noen Skagenfond. Det var jo lokalt, og jeg syns det virket greit. Jeg satt på dem i 15 år, og med den verdistigningen som har vært så har det gått riktig bra.

– Du har vært på topplistene før, men likevel gått veldig under radaren? 

– Ja, jeg har ikke hatt noe behov for å stikke meg fram på noen måte. Men i år syntes det jo godt, spesielt på inntekten og skatten sier Ekeland.

– Nå da, når du har solgt selskaper og aksjer, hva skal du nå?

– Jeg er pensjonist og har noen helseutfordringer, så nå skal jeg hvile på laurbærene; seile, fiske krabbe og kose meg her på Roaldsøy.

Mer fra Dagsavisen