Nyheter

Lettlurt bestemor hvitvasket penger for «George»

En 59 år gammel kvinne har hvitvasket penger for en mystisk mann med navnet «George».

Jæren tingrett. Foto: NTB/Scanpix

Saken som nylig var oppe i Jæren tingrett omhandlet hvitvasking av penger som 59-åringen mottok på sin konto, initiert av «George» som hun var blitt kjent med på internett, for deretter å utbetale pengebeløp til tredjemenn etter hans instruksjoner.

Det er på det rene at den 59 år gamle kvinnen den 10. april 2017 mottok et beløp på 20.500 kroner på sin sparekonto fra en kvinne. Noen dager senere overførte 59-åringen 20.000 kroner til en ukjent person etter instruks fra «George».

Den 28. april mottok kvinnen 213.158 euro på sin konto. Pengene kom fra et gresk firma og ble overført til kvinnens konto ved hjelp av rettsstridige midler som hacking, falskt domene og e-postkonto.

Det er også på det rene at kvinnen har overført 30.000 og 50.000 kroner til seg, som var tiltenkt til eget bruk, noe hun ikke har bestridt.

Problemstillingen i saken var om kvinnen hadde utvist tilstrekkelig skyld, der skyldkravet er forsett.

LES OGSÅ: Mor ville ha jakke og spurte om datteren kunne stjele den

Naiv og lettlurt

Kvinnen er i arbeid og er en vanlig kvinne med barn og barnebarn, men retten la til grunn at hun er naiv og lettlurt utover det normalt for en kvinne i hennes situasjon. I årene før hendelsene saken handler om hadde 59-åringen kontakt med flere menn som hun traff på flere plattformer på internett – uten at hun traff disse noen gang fysisk. Det dreide seg om til dels hyppig kontakt, og mennene ga typisk uttrykk for å ha sterke romantiske følelser for 59-åringen.

Politiet har under etterforskningen stilt spørsmål om det er samme person(er) som står bak de ulike profilene, uten at de har lyktes med å komme til bunns i dette.

Det framgår av valutaregisteret at kvinnen foretok syv pengeoverføringer på flere tusen kroner til utlandet i perioden fra 2014 til 2016. Retten la til grunn at dette var penger som hun var blitt lurt til å hjelpe internettbekjentskaper med, eller utbetalinger på grunnlag av løfter om vesentlig økonomisk gevinst.

LES OGSÅ: Mormor stjal fra butikk

Kjærlighetserklæringer

Retten kom til at det ikke er tvilsomt at disse pengene er tapt.

Når det gjelder «George» ble hun kjent med ham høsten 2016 og i en e-post takket «George» henne for å ha fått hennes kontonummer samtidig som han kom med heftige kjærlighetserklæringer. Jæren tingrett kom til at det framgår av senere kommunikasjon mellom kvinnen og «George» at det er ham som sto bak pengeoverføringene til kvinnen og som ga instruksjoner om hva hun skulle gjøre med pengene.

«Det er mulig at 59-åringen opplevde at hun hadde en relasjon til «George», og at det bidro til at hun gikk med på å begå straffbare handlinger. Først og fremst framstår kvinnens handlinger som økonomisk motiverte ved at hun ønsket å komme i posisjon til å motta større beløp på et senere tidspunkt», heter det i dommen.

Når det gjelder pengeoverføringen på 213.158 euro framgår det av e-poster at 59-åringen var redd for å bli belastet med skatt for å overføre et så stort beløp.

Hun var derfor opptatt av å sikre seg midler til å betale skatt, i tillegg til at hun ville ha noe for jobben. Etter dette bekreftet hun at hun ville sette inn penger til en mottaker i Kina og la inn et beløp på 1.880.000 kroner i nettbanken den 9. mai 2017.

LES OGSÅ: Mor og datter var på kjøpesenter og stjal

Egen vinnings hensikt

Jæren tingrett var ikke i tvil om at hun gjorde som hun ble fortalt av «George» i egen vinnings hensikt – og at dette var grunnen til at hun førte over 30.000 og 50.000 kroner til sin egen lønnskonto.

Den 10. mai 2017 ble utbetalingen til Kina fanget opp av systemene til bank og vurdert som mistenkelige.

En ansatt i banken ringte til 59-åringen og spurte om hva transaksjonen gjaldt. I samtalen ble de enige om at overføringen skulle stanses, og 59-åringen ble anbefalt å gå til politiet med saken, noe hun også gjorde ved å hevde seg utsatt for svindel.

Retten mente at det ikke tvil om at kvinnen forsto at pengene sannsynligvis ikke var ervervet på lovlig vis.

LES OGSÅ: – Satte dopingsprøyter på sønnen

«Muldyr»

Dermed kom retten til at hun skulle dømmes for hvitvasking av omkring to millioner kroner og heleri av 80.000 kroner.

I forbindelse med straffeutmålingen tok retten i at kvinnen hadde hatt rolle som et «muldyr» for en kriminell organisasjon, som innebærer at hun har bistått organisasjonen med å ta imot midler fra svindel og bedrageri.

Retten kom til at hun skulle dømmes til ett års ubetinget fengsel og hun hadde da fått strafferabatt for at saken hadde hatt lang liggetid hos politiet.

Det greske firmaet har fått mesteparten av pengene sine tilbake ved at de ble stanset i banken. Likevel må kvinnen betale mellomlegget på 4361 euro i erstatning til firmaet.

I tillegg må hun ut med 20.500 kroner i erstatning kroner til kvinnen hun mottok det første beløpet fra.

LES OGSÅ: Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen