Nyheter

– Jeg er skuffet og overrasket

I år mottar Norsk Oljemuseum 14 millioner kroner i støtte fra Regjeringen. I statsbudsjettet for 2020 foreslås det å bevilge 12,8 millioner kroner til museet.

Forslaget, som er på 1,2 millioner kroner mindre enn året før, faller ikke i god jord hos ledelsen ved Oljemuseet.

– På forhånd visste vi ingenting, men jeg må si jeg ble veldig overrasket da budsjettet ble offentliggjort, sier museumsdirektør Finn E. Krogh til RA.

Direktøren forteller at Stavanger kommune spytter i 2,1 millioner, mens Rogaland fylkeskommune går inn med 1,1 million.

Midlene fra Olje- og energidepartementet er derfor museets viktigste finansieringskilde, ifølge Krogh.

– Kuttet på 1,2 millioner vil i realiteten si et kutt på 1,5 millioner fordi vi da ikke får indeksreguleringen. Det er mye penger, og det representerer en stor utfordring for oss, sier han.

– Det er en krevende situasjon, som gjør at budsjettarbeidet for 2020 blir vanskelig.

Må snu hver stein

Oljemuseet har et årlig budsjett på cirka 35 millioner kroner, hvorav cirka halvparten er lønninger til 25 årsverk.

– Når strøm, vedlikehold, renhold og driftskostnadene som hører med er betalt, så er det resten av de tilgjengelige ressursene du skal lage museum av. Og det er derfor disse pengene er viktige, for de går til å lage et best mulig museum, sier Krogh til RA.

– Betyr det at det vil gå utover tilbudet til publikum? 

– Det vil redusere våre muligheter til å lage et best mulig publikumstilbud. Det er det ingen tvil om. Vi må snu hver stein for å se hvor og hvordan vi kan redusere budsjettet med et så betydelig beløp, som igjen kan føre til et redusert tilbud, sier han.

– Så det vil ikke gå utover de ansatte? 

– Å si opp folk er det siste vi vil. Vi har ingen stillinger å unnvære så lenge vi skal drive et museum på det kvalitetsnivået vi ønsker. Så vi kommer ikke til å begynne der. Vi skal se på kostnadene, og samtidig se om det går an å påvirke beslutningen, sier Krogh.

Han er klar på at tilskuddet fra staten er det største, viktigste og mest stabile tilskuddet museet får.

– Deres totale budsjett er på 35 millioner. Dersom dere mister halvannen million – er det så ille?

– Det kan du godt si. Men vi er et museum som, over lang tid, møysommelig har opparbeidet oss de ressursene vi har til å drive et kvalitetsarbeid. Norge bør ha et oljemuseum som har ressurser til å drive med kvalitet, og da er det disse midlene vi trenger. Det er de som skal utgjøre en forskjell og skape god kvalitet, og det er disse midlene det røres ved nå, sier Krogh.

– Vi kan klare å lage museum for litt mindre penger, men da blir det litt mindre kvalitet i det vi tilbyr, legger han til.

Mindre handlingsrom

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Rikard Gaarder Knutsen (Frp), skriver i en e-post til RA at Norsk Oljemuseum har en viktig oppgave med å formidle informasjon og kunnskap om petroleumsvirksomhetens utvikling og betydning for det norske samfunn, og at det mer enn noen gang er viktig å formidle det som skjer i Norges viktigste næring.

– Hvorfor får Oljemuseet mindre penger neste år?

– Handlingsrommet i norsk økonomi er mindre, og det gjør at prioriteringene blir tøffere. Det merkes også i vårt budsjett. Det er klart at alle ønsker å ha så stort handlingsrom som mulig for å utføre sine oppgaver, men i budsjettet må mange ulike hensyn vurderes opp mot hverandre. Det er nødvendig å gjøre prioriteringer, skriver Gaarder Knutsen.

– Hvor vanlig er det at dette blir omgjort? Er det en mulighet for at de kan få mer likevel? 

– Jeg ønsker ikke å forskuttere Stortingets behandling av budsjettet for 2020, svarer han.

Lyn fra klar himmel

Oljemuseet åpnet dørene i 1999, og feiret 20 års jubileum i år. Når det gjelder besøkstallene sier Krogh at det kun går én vei.

– Både i fjor og året før satt vi ny publikumsrekord, og det ser det ut som vi kommer til å gjøre i år og. I fjor hadde vi 132.000 gjester, og selv om det fortsatt er litt igjen av året ser det ut som om vi kommer til å passere den rekorden, sier han, og legger til at han synes det er spennende og utfordrende å fortelle historien om Norges viktigste næring.

Derfor synes han det er ekstra synd at budsjettet blir strammere.

– Det var veldig uventet, og kom som lyn fra klar himmel. Vi visste at regjeringen la opp til et stramt budsjett, men vi hadde ikke tenkt på at det kunne gå utover bunnlinjen vår med halvannen million. Så nå må vi bare prøve å gå en ekstra runde. Går det, så går det. Og går det ikke så må vi planlegge 2020 med litt mindre driftsmidler.

Mer fra Dagsavisen